Han viser til utsagn fra generalløytnant Tønne Huitfeldt som utenom å ha hatt viktige militære posisjoner i nord som sjef for garnisonen i Sør-Varanger, og sjef for Brigaden i Nord-Norge i tillegg var leder av militærkomiteen i NATO. Han er den eneste norske offiseren som har hatt en slik posisjon.

Vektlegge

Det som general Tønne Huitfeldt uttaler om forsvarsforhold i nord, den mest ressursrike og økonomisk viktigste delen av landet vårt, er det derfor god grunn til å vektlegge.

Den geopolitiske situasjonen i nord har ikke endret seg slik i ettertid, at hans vurderinger er uaktuell og uinteressant.

Den viktige posisjonen Andøya har, som overvåkingsbase, og spesielt som mottakssted for allierte forsterkninger av både personell og tyngre materiell i en akutt situasjon blir fremholdt. Det fordrer tilgjengelig forsvar av Andøya. Det er her hærstyrker fordres, og naturlig nok effektiv transport av disse. Tilgang til helikopter er et sentralt forhold.

Det som så blir fremholdt i forslaget til langtidsplan for Forsvaret, fjerner totalt mulighetene for å følge opp en slik strategi.

Det er i en slik sammenheng at norsk forsvarspolitikk ser ut til å kunne identifiseres som en slags nasjonal bygdelistepolitikk.

Forsterket

Et forhold som forsterker et slikt inntrykk er besøket i november 2015 av USA’s marineminister Ray Maybus som under møtet med politisk ledelse i Forsvarsdepartementet uttrykte ønske om å besøke nettopp basen på Andøya.

I forrige uke besøkte en delegasjon fra US Navy både Andøya og Evenes.

Behovet for norsk og alliert overvåking av de viktige nordområdene er sannsynligvis årsaken til at US Navy vil bygge ut fasiliteter for amerikanske fly i Norge.

Dette kan umulig ha gått miljøet i Oslo hus forbi. Det ligger heller ikke helt fjernt fra generalløytnant Tønne Huitfeldts vurderinger

Kostnader

Forsvar koster penger, også forsvar i nord.

Det er flere måter å bruke forsvarspenger på. I Bergen ligger fem fregatter – stort sett ved kai.

De har kostet og koster, uten å være utslitt av bruk, og den betydning de kan ha for å sikre de strategisk viktige områdene i nord, ser det også ut til at det kan stilles spørsmål om. Viktige spørsmål.

Det store kampflykjøpet ser ut til å få en lignende uheldig konklusjon.

Spørsmål om selve flytypens uegnethet sammenlignet med blant annet svenske Viggen er påpekt en rekke ganger både i NRK og andre media. Tilsynelatende uten noen som helst reaksjon fra de myndigheter som har ansvar for kjøpet. Svært betenkelig blir det i tillegg hvis det er riktig at drift av disse flyene til trening og øving blir så kostbart et det blir ugjennomførbart.

Konsekvenser

Oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole mener at NATO’s aktive tilstedeværelse i Baltikum og Polen kan få konsekvenser for Norges sikkerhet – selvsagt i nord. Desto mer Russland føler seg presset langs egne grenser, desto mer vil mistenksomheten i andre grenseområder øke.

Med gjennomføring av langtidsplanen for Forsvaret, ser det ut til at forsvarsevnen i nord kan bli så svekket at det vil være tvil om utløsing av Nato’s artikkel 5 om kollektivt forsvar. De norske styrkene er så små sammenlignet med naboens i øst.

”Vi kan dermed oppleve å bli satt sjakk matt uten å ha løsnet et skudd.”

Det vil m.a.o. ikke koste all verden å sikre seg kontroll over de økonomisk og strategisk viktige nordområdene.