En løsning for en samling på Andøya betyr investeringer på 8,7 milliarder. Det er 5,2 milliarder mer enn for en base på Evenes.

I forbindelse med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sitt besøk til Andøy i juni, ble det invitert til et informasjonsmøte i Forsvarsdepartementet. Hensikten med møtet var å legge frem beslutningsgrunnlaget for hvorfor Regjeringen har foreslått å legge ned Andøy flystasjon. Møtet ble avholdt 7. juli.

Stor forståelse

Politisk rådgiver Audun Halvorsen understreket at Forsvarsdepartementet ønsker en så åpen kommunikasjon som mulig omkring beslutningen, og at dette møtet var et viktig ledd i dette. Han uttrykte stor forståelse for de utfordringer en nedleggelse vil gi for lokalsamfunnet, men at dette var en nødvendig beslutning for å styrke vår evne til å forsvare landet.

Nødvendige grep

- Av strategiske årsaker ønsker vi å etablere en basestruktur som kan anvendes i krise og væpnet konflikt mot en motstander med moderne sensor- og våpensystemer.

–Samle kampfly og maritime patruljefly på en base beskyttet med langtrekkende luftvern.

–Dette er et nødvendig grep for å kunne forsvare landet og landsdelen.

–En delt løsning medfører at de maritime patruljeflyene ikke vil komme inn under beskyttelsen av luftvern.

Store forskjeller

Når det kommer til økonomi, er det at de virkelig store forskjellene fremkommer.

–Den rimeligste løsningen for samling på Andøya medfører et investeringsbehov på omlag 8,7 milliarder kroner. Dette er omlag 5,2 milliarder kroner mer enn for en samling på Evenes (3,5 mrd. kr.)

–En delt løsning medfører to base- og støttestrukturer og kostnader til sikring av to baser. Over 20 år utgjør merkostnaden over 4 milliarder.

–En beredskapsbase på Andøya i tillegg til Evenes gir en merkostnad på omlag 2,7 milliarder.

Støytiltakene er den største utgiftsposten. På Andøya er det snakk om innløsning av cirka 240 bygg, på Evenes er det antydet innløsning av 29 bygg. Prisen på Andøy er 5,2 milliarder, på Evenes 149 millioner.

Forsvarsdepartementet avsluttet møtet med en invitasjon om raskest mulig å komme i konstruktiv dialog slik at man kunne legge best mulig planer både for Forsvaret og for lokalsamfunnet. Andøya flystasjon skal uansett bestå inntil man har fått på plass en ny løsning, og dette vil ta flere år.