Forsvarsministeren landet bokstavelig talt hos sine egne da hun kom til Evenes tirsdag. Her har jubelen knapt lagt seg etter at det fredag ble kjent at denne regionen ser ut til å bli betydelig styrket dersom regjeringens forslag får gjennomslag i Stortinget til høsten.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide hadde ikke spesielt mye nytt å komme med, men begrunnet regjeringens innstilling med at Forsvaret har helt andre utfordringer nå, enn for få år siden.

En kraftsamling

- Derfor samler vi nå de maritime patruljeflyene og kampflyene, i tillegg til luftvern og baseforsvar her. Vi kaller det en kraftsamling. Og det handler både om økonomi og beskyttelse. Det å drifte flere baser i nærheten av hverandre, er ikke en god og effektiv løsning og tar penger bort fra operative elementer som flytimer og øvelser og legger det på kvadratmeter og asfalt.

Så er vi opptatt av å se dette i regionalt perspektiv. Vi flytter med dette tyngdepunktet nordover, både når det gjelder årsverk og materiell. Vi investerer i kampfly, ubåter og maritime patruljefly, da må vi har robuste og gode baseløsninger, a la det som i dag finnes i Ramsund. Dette er spesielt viktig den dagen vi skal ta imot alliert støtte, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Ingen overraskelse

Formannskapsmøtet i Evenes var for anledningen lagt til ett av møterommene i andre etasje i lufthavnbygget. Her fikk lokalpolitikerne møte forsvarsministeren. Ordfører Svein Erik Kristiansen (H) var naturlig nok godt fornøyd.

- Etter å ha lest gjennom forsvarssjefen rapport, er det ikke noen overraskelse at Evenes og denne regionen kommer så godt ut. I Ramsund har vi det spisseste for sjø, og her vi står har vi det nyeste for luft. Det er i det hele tatt så mye godt for Forsvaret i denne regionen, at det er umulig å komme utenom oss, sier ordfører Svein Erik Kristiansen.

Formannskapet møtte statsråden. Fra venstre: Svein Nilsen (Sp), varaordfører Viveka Teräs (H), ordfører Svein Erik Kristiansen (H), forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), Per-Anders Robertsen (V) og Heidi Olsborg (Ap). Foto: Odd Leif Andreassen Foto: Odd Leif Andreassen