Denne saken fra 2016 var den første Harstad Tidende lagde om Gudissa. I ettertid har historien fått et mer lykkelig utfall. Du finner lenker til nyere saker nederst i teksten.

I 13 år har etiopiske Almetu Etana Gudissa (68) ventet på å få oppholdstillatelse i Norge. Hun flyktet fra Etiopia i 2003 etter at mannen ble drept av regimet, og sønnene og dattera rømte. Gudissa ble selv fengslet. Hun ble slått og torturert. Myndighetene var på jakt etter sønnene hennes og presset moren for opplysninger.

–Ikke returnerbar

Familien tilhører Oromo-stammen – mennesker som blir politisk forfulgt i Etiopia.

Den vevre kvinnen slapp unna regimet. Menneskesmuglere hjalp henne med å selge eiendommen og de få kyrne hun hadde. På et åpent lasteplan, stappfullt av folk, satt hun i timevis mens lastebilen smuglet menneskene inn til Kenya.

Kristelig Folkepartis Per Pedersen har besøkt Gudissa to ganger. Han er opprørt over måten Norge behandler 68-åringen på.

– Jeg blir bare trist når jeg ser hvor forferdelig hun har det. For meg er det helt uforståelig at en dame som er så handikappet som Gudissa, ikke får oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. I 13 år har den traumatiserte damen vært i landet uten å få hjelp for sine plager. De få årene hun har igjen av livet sitt, må hun få bo i Harstad. Hun er ikke returbar, sier Pedersen. Nylig fikk den etiopiske damen endelig avslag på sin søknad om oppholdstillatelse.

68-åringen har mange plager. Hun er blind på det ene øyet, hører dårlig, har revmatisme og astma og er avhengig av rullator og rullestol når hun skal forflytte seg.

Kommer seg ikke ut

Gjennom Harstad Mottak har asylsøkeren fått tak over hodet i en kjellerleilighet i sentrumsområdet. Den sterkt handikappede kvinnen må gå ni trappetrinn for å komme til leiligheten. Den ligger nesten to meter under bakkenivå. Det er ikke lenge siden 68-åringen falt og brakk foten i murtrappa. Leiligheten er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede, og Gudissa må forsere flere høye dørstokker for å komme seg til soverom og toalett. Inne i stua er det tre små vinduer, to av dem lar seg ikke åpne. Det tredje er så lite og så høyt på veggen at den handikappede damen ikke har mulighet til å komme seg ut om det skulle oppstå brann.

Deler av gangen er gjort om til soverom. Der er det ikke vindu. For ikke lenge siden var det lekkasje fra toalettet i etasjen over. Vannet rant ned på soverommet til Gudissa, og dryppet i hodet hennes når hun skulle gå og legge seg. Lekkasjen er nå tettet.

Har ingen hjemme

– Vi er noen etiopiske venner som stiller opp for Almetu. Hun sier at vi er den eneste familien hun har, sier tolk og venn Debritu Høgaas. Hun mener myndighetene ikke kan sende Almetu tilbake til Etiopia. – Hun har ingen som kan hjelpe henne. Skal hun bare bli forlatt alene i rullestolen på flyplassen i Addis Abeba, spør hun.

Gudissa gråter mye når hun sitter alene i den knøttlille kjellerleiligheten. Hun tenker på de tre barna, og på barnebarnet på åtte år som ble voldtatt og som senere døde av aids.

Prøvde å drukne seg

68-åringen har flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv. En gang prøvde hun å drukne seg i havet. Hun ble berget av en venninne.

– Hun havnet på psykiatrisk avdeling og måtte love psykologen på tro og ære ikke å ta sitt eget liv. Så langt har hun holdt løftet. Men hver gang jeg låser meg inn her, lurer jeg på om hun lever. Hun er så engstelig for at politiet skal banke på, sier Høgaas.

Uten oppholdstillatelse får ikke 68-åringen tjenester fra det kommunale hjelpeapparatet. Mottaket betaler husleie og strøm, og 68-åringen får 1800 kroner i måneden å leve for. Hun er fullstendig avhengig av hjelp fra sine etiopiske venner.

– Mitt største ønske er å få leve resten av livet i Harstad, sier 68-åringen.

– Ulovlig opphold i landet

Allerede for 12 år siden fikk 68-åringen avslag fra Utlendingsnemnda (UNE) på sin søknad om beskyttelse og opphold på humanitært grunnlaget.

Den etiopiske kvinnen ba i fjor om at avgjørelsen måtte omgjøres, men UNE har nå besluttet at det ikke vil bli gjort.

I et vedtak fra 7. januar i år konkluderer UNE med at vedtaket fra 12 år tilbake blir opprettholdt.

UNE gjør det samtidig klart at det ikke er adgang til å oppholde seg i Norge under behandlingen.

– Klageren oppholder seg derfor ulovlig i riket. Klageren har en selvstendig plikt til å reise ut av Norge. Dersom klageren ikke forlater landet har politiet myndighet til å føre klageren ut av Norge, skriver UNE. Beslutningen er sendt Politiets utlendingsenhet for oppfølging og til UDI som orientering.

Almetu Gudissa (68) bruker mye medisiner for sine plager. KrFs Per Pedersen appellerer til myndighetene om at damen må få bli i Harstad resten av sitt liv. Foto: Frank R. Roksøy