Tolk og venninne, Debritu Høgaas, venninne Marta Yohannes Feysa, støttegruppen med Per Pedersen (KrF) og Kjetil Bjørkelund (Ap) feiret gladnyheten i Gudissas nye leilighet i St. Olavs gate.

Endelig trygg

– Det føles som om jeg har fått et nytt liv. Endelig er jeg trygg. Jeg slipper å sove på vakt i frykt for at politiet skal banke på døra og kaste meg ut av landet, sier en overlykkelig 70-åring.

Hun kom til Norge som flyktning i 2003. Det skulle gå 15 år før hun fikk oppholdstillatelse på humanitært grunnlag med begrensing. Det betyr at Gudissa må søke om fornyet oppholdstillatelse hvert år. Bakgrunnen er at hun ikke har ID-papirer å vise fram. Beslutningen ble tatt av Utlendingsnemnda (UNE) 16. februar i år.

– Vi er veldig fornøyd på Gudissas vegne, sier Kjetil Bjørkelund og Per Pedersen. De har i flere år jobbet for at den hardt prøvede kvinnen skulle få fast opphold i Norge og Harstad.

fORTVILET: For to år siden bodde Gudissa i en mørk kjellerleilighet der hun måtte ha hjelp for å komme seg ut. Frank R. Roksøy

Skjebnen til Gudissa har berørt mange. Hun tilhører den forfulgte Oromo-stammen i Etiopia. Mannen hennes ble drept, barna flyktet og selv ble hun kastet i fengsel og torturert. Hun klarte å rømme fra landet, og kom seg til slutt til Norge. Her har hun vært flyttet fra det ene mottaket til det andre åtte ganger. Oppholdstillatelsen gjør at 70-åringen endelig kan skape seg et hjem.

– Nå kan jeg besøke henne ofte. Jeg kjører forbi her hver dag når jeg drar på jobb, sier Debritu Høgås, som jobber på sykehuset.

Jubel og gråt

Per Pedersen fikk gleden av å fortelle Almetu om oppholdstillatelsen.

– Hun ble så glad at hun både jublet og gråt, falt ned på gulvet og takket for at hun fikk lov til å bli. Hun opplevde det som å komme i havn etter en lang og strabasiøs seilas, sier Per Pedersen.

Et nytt liv

Som asylsøker har Gudissa levd på 1828 kroner i måneden. Det skulle dekke mat, personlig hygiene, legebesøk og andre nødvendige tjenester. Hun har klart seg takket være bistand fra venner, støttegruppa og matpakker fra Frelsesarmeen annenhver tirsdag.

Oppholdstillatelsen innebærer at Gudissa vil få rundt 6000 kroner i måneden å leve for, i tillegg til at hun får dekket husleie og strøm.

– Hun får et helt annet liv, sier støttespillerne.

Kjetil Bjørkelund, Per Pedersen, Debritu Høgaas og Marta Yohannes Feysa kunne juble da det ble klart at etiopiske Almetu Etana Gudissa (i midten) fikk oppholdstillatelse i Norge. Foto: frank r. roksøy