Med på hele denne lange reisen har kjøkkensjef Solfrid Lyså vært.

– Vårt mål er god mat og god service overfor pasientene. Å kunne spise på avdelingskafeen om så hele døgnet, er noe av det beste som har skjedd, sier hun.

På sykehuset får du ikke sushi og annen nymotens matretter.

– Vi følger med i folks matvaner, men vi er opptatt av sunn og riktig kost. Derfor blir det god gammeldags husmannskost for både ansatte og pasienter, smiler hun.

Lapskaus og fiskegrateng

Hun lyser opp når hun forteller om alle de positive tilbakemeldingene de får på maten. Både fra sykehusets pasienter og fra de kommunale brukerne.

– Vi kjører ikke lenger ut varm mat. Den kjøres ut kald og varmes opp på avdelingene, eller hjemme hos den enkelte. Men det som er viktig å få med er at vi ikke serverer ferdigsupper. Vi lager veldig mye mat som saus og kjøttretter fra bunnen. Jeg må trekke fram lapskaus og fiskegrateng som to av rettene vi får flest positive tilbakemeldinger på, sier hun.

Lyså har vært med på litt av en reise. Utviklingen har vært stor, men sykehuskjøkkenet har hele tiden klart å følge med i utviklingen og har innfridd alle krav som har kommet fra oven.

– I dag skjer alle bestillinger på data. Da jeg begynte var det papir som gjaldt.

Daglig serverer kjøkkenet rundt 650 måltider til sykehuspasienter, ansatte, hjemmeboende eldre og til sykehjem.

– Etter at Bjarkøy ble en del av Harstad, kjører vi ut mat til dem. Vi tar sikte på at ved nye kommunesammenslåinger skal vi være med på å gi tilbud, sier hun.

Hun hadde sin første dag i 1976, og var med på flyttingen. Da nysykehuset sto ferdig var det 12 avdelinger og 240 pasienter.

– I dag er situasjonen en helt annen. Den gang var det mange tunge løft, men nå er alle gryter datastyrte. En annen stor endring er at pasientene ikke blir innlagt, for mye skjer på poliklininikken eller dagkirurgi, sier Lyså.

Selv om hun har stått i noen stormer har hun aldri gruet seg til å gå på jobb.

– Vi har vært gjennom konkurranseutsetting og det har vært en kontinuerlig omstillingsprosess.

Tøffest var det da de skulle overta matlagingen fra sykehjemmene. Hun husker godt hva som skjedde for 20 år siden.

– Vi fikk så øra flagra både fra politikere og media. Det var ikke morsomt for de ansatte. Det var så ille at vi ikke sa hvor vi jobba, sier hun.

– Hvordan klarte dere å komme gjennom den stormen?

– Da det stormet som verst klarte vi å lage gode arena der vi hadde mange åpne og godesamtaler. Det var viktig at ingen sto alene, og jeg føler vi kom styrket ut av den stormen.

Åpen for alle

I ettertid har de klart å motbevise alle de dystre spådommene. Mange mente at de eldre ikke ville få maten til riktig tid, og at uten matlukt i sykehjemskorridorene ville de eldre miste matlysten.

– I dag er det kun ros å høre fra brukerne. Det kan vi takke de gode medarbeiderne for, sier hun.

Harstad Tidende møter Solfrid Lyså i Kafé Solan. – Kafé Solan er åpen for alle. Her kan du kjøpe billig lunsj. Kanskje for billig, for denne delen av driften går ikke i pluss, sier kjøkkensjef Lyså.

Les også disse sakene om sykehusbyggets 40 år

Han hadde den første vakten 15. januar 1977

Kampen mot døden er del av intensivsykepleiernes hverdag

- Nå er sykehuset nedslitt: Overlegene krever nytt bygg

UNN-direktøren: Glem nytt sykehus - nå

Etter 45 år som sykepleier takker Solveig Eliassen Borch for seg

- Før fikk pasientene et brett med brødskiver