Tirsdag kveld ble sesongens femte offisielle trening avholdt. Skøyterekruttene har mer eller mindre mistet to måneder av sesongen, som i beste fall varer i fire måneder.

Da var det kanskje ikke så rart at barna regelrett jublet over å komme på is. Egentlig skulle de trene i gymsalen i Kanebogen, men litt frost berget en sjelden økt utendørs.

– Aldri vært verre

Trener Ole Andreas Stangness Andreassen innser at sesongen mer eller mindre er spolert.

Veteran Geir Hestad er inne i sin 48. sesong.

– Situasjonen har aldri vært verre. Det er ikke verst for oss gamlinger, men det går ut over ungene. Jeg tror dette er et forvarsel på hva utendørsidretter, som skøyter, vil stå overfor i årene som kommer. Klimaet gjør det ikke mulig å drive med denne type idrett. Vi har kun et alternativ: En flerbrukshall med plass til skøyteløp, ishockey, curling og frilek. Hallen kan også romme klatring, friidrett og annet, sier Hestad.

Anbefaling klar i mars

Idrettsrådet har i et par år jobbet med anleggsutvikling i Harstad som en del av anleggsløftet for Troms-idretten. Rådets anbefalinger til idretten lokalt skal legges fram onsdag 22. mars. Innen den tid skal rådet på befaring blant annet til en ishall i Stavanger. Skøyteklubben har håp og forventninger til å bli prioritert.

– Rådets anbefaling skal videre til årsmøtet i Harstad Idrettsråd hvor en avstemming blant medlemmene skal finne sted. Det er viktig at idretten møter og engasjerer seg, og samler seg om et anleggsløft, sier skøytetrener Andreassen, som også er en del av ressursgruppa idrettsrådet har satt sammen i arbeidet med prosjekt «Idrettsbyen Harstad».

– Lovet å være neste ut

Styreleder Hilde Lilleng i Harstad Idrettsråd forstår skøyteklubbens fortvilelse og frustrasjon.

– Vi vet at behovet for et anlegg til isidrett er stort. Rådet vil gi en innstilling i mars. Deretter blir det opp til idrettslagene å si sin mening på årsmøtet 5. april. Jeg er veldig spent på utfallet, sier Lilleng.

Hun mener det gir et sterkt signal hvis idretten i Harstad samler seg bak et ønske og krav overfor kommunen.

– Vi må tore å tenke stort. Sammen kan vi påvirke kommunen til å være med på et skikkelig anleggsløft, sier Lilleng.

Harstad Skøyteklubb minner om tidligere lovnader før idretten skal ha de avgjørende møter om «Idrettsbyen Harstad. Klubbens styreleder Mona Fagerland er klar i sin tale.

– Det er nå mer enn 10 år siden skøyteklubben støttet IK Hind slik at friidretten i Harstad kunne få realisert sitt nye anlegg først. Avtalen var da at et anlegg for isidrett skulle prioriteres i neste omgang. Stangnes friidrettsanlegg sto ferdig sommeren 2010. Fortsatt har lite skjedd i forhold til isanlegg, sier Fagerland.

Hun understreker at dette ikke på noen måte må ses som kritikk av friidrettsklubben.

– Skøyteklubben har jobbet tålmodig i henhold til idrettens organer og prosedyrer – uten at det så langt har ført fram. Nå må Harstad kommune ta grep. Det kan ikke være slik at det er de som roper høyest og oftest som får gjennomslag for sine anleggsbehov, sier Fagerland.

Skøyteklubben har jobbet med et kunstisbaneprosjekt i nærmere 20 år. Planene er skrotet fordi slike anlegg ikke funker på milde vintrer.

– En hall er det eneste som kan redde isidretter i fremtiden, understreker Geir Hestad.

JUBEL: Egentlig skulle skøyterekruttene hatt trening i gymsal tirsdag, men litt frost gjorde det mulig å trene utendørs for femte gang i sesongen. Ida Mari Mikkelsen var blant barna som jublet. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
FORTVILER: Veteranene Svein Lødding og Geir Hestad frykter inneværende sesong er en forsmak på hva isidrettene står overfor i fremtiden. - Det er ikke verst for oss gamlinger, men for ungene som ikke får utfolde seg, sier Hestad. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø