Skal være likhet for loven

Svein Rist er dommerutvikler i Hålogaland fotballkrets. Han liker ikke noen av disse eksemplene.

– Ville spillerne sagt det samme til et menneske ute på gata? Jeg spør meg hva fotballen forventer dersom slikt skal være akseptabelt. Skal vi ha spiller som lirer av seg ting om kjønnsdeler og sjikanerer andre aktører på banen? sier Rist.

Rist vil ikke gå inn på den enkelte sak, som behandles av arbeidsutvalget i kretsen, og understreker at han verken var til stede på stadion onsdag eller har sett og hørt videoopptakene til Harstad Tidende. Han svarer slik på spørsmål om hva forskjellen er på utbruddene til Ursin Ingebrigtsen og Skog, som ga vidt forskjellig utfall:

– Med forbehold om at ordene er korrekt gjengitt, er det liten forskjell.

– På generelt grunnlag er det åpenbart at grov munnbruk og skjellsord skal medføre rødt kort, i henhold til regelverket. Det er opp til hver enkelt dommer å føle på temperaturen i kampen. Ingen kamper er like. Samtidig er dommerkomiteen opptatt av at dømmingen skal fremstå så lik som mulig fra kamp til kamp. Regelverket må forvaltes på samme måte uavhengig av hvem som dømmer eller hvem som spiller. Det er heller ikke slik, som enkelte har hevdet, at nordnorske dommere bør tåle mer bare fordi vi kommer fra denne landsdelen.

Følger opp

Selv om dommeren onsdag valgte å la nåde gå for rett, kan hendelsen i ettertid føre til en diskusjon i dommermiljøet. Rist får tilsendt rapporter fra dommerveiledere, og tar videre opp hvis noe bør innskjerpes. Han har foreløpig ikke mottatt veilederens rapport fra cupkampen, og sier innholdet uansett ikke blir offentliggjort.

– Fra dommerkomiteens side kan vi ikke godta at det forekommer ukentlige verbale angrep mot dommere. Spillere må gå i seg selv og tenke seg om, sier Rist om episodene i innledningen av sesongen.

DOMMERUTVIKLER: Svein Rist håper ikke hendelsene de siste ukene er et tegn på hvordan sesongen vil bli for lokale dommere. Han ber spillerne ta seg sammen. Arkivfoto: Øyvind Askevold Kaarbø Foto: øyvind askevold kaarbø
RØDT: Medkila-spiller Marcus Ursin Ingebrigtsen fikk rødt kort i helga for kjefting. Omtrent samme type munnbruk ble tillatt fire dager senere. Faksimile