Mandag formiddag er siste mulighet til å kjøre gratis på veiene i Harstad. Nøyaktig klokken 12 aktiveres bompengestasjonene. Arbeidende styreleder Kirstin L. Mobakken i Troms Bompengeselskap AS opplyser at det er sendt ut over 16.000 autopassbrikker til rundt 12.000 kunder i Harstad-området siden 4. april i år. Det betyr at flere av kundene har to biler.

Mandag kl. 12

– De som inngår avtale med Hålogalandsbrua AS eller andre om kjøp av brikke før klokken 12 mandag, vil få de samme rabatterte betingelsene som de som allerede har brikken i bilen. De som ikke har inngått avtale må betale full pris, sier Mobakken.

Harstad er den første byen i Nord-Norge som innfører bompenger. De som kjører bil og andre kjøretøy skal i løpet av 15 år betale 926 millioner kroner til prosjektet i form av bompenger

– Jeg vil påstå at Harstad har oppnådd en veldig gunstig veipakke. Avgiften ligger under det bilister i sammenlignbare kommuner må betale, sier hun.

2 prosent rente

Harstadpakken er et såkalt spleiselag mellom stat, fylkeskommune, kommune og bilistene. Veiutbyggingen er delvis basert på forskuddsbetaling fra bilistene og lån. Og det er styreleder Mobakken som tar opp lån og forhandler om rente. Det gjør hun hver tredje måned.

– Så langt har vi tatt opp 245 millioner kroner i lån. Dette er penger som går til Statens vegvesen etter hver som veiarbeidende skrider fram, sier hun.

I stortingsmeldingen om Harstadpakken var det kalkulert med en rente på inntil 6,5 prosent på lån. Mobakken har forhandlet renten ned til et minimum.

– Vi har inngått renteavtaler på tre måneders varighet. Så langt har vi klart å holde rentenivået på under to prosent. Det vil jeg påstå er veldig gode betingelser. Vi er også veldig påpasselig med ikke å låne mer enn vi trenger til enhver tid, sier Mobakken.

Forskutterer

Hun og styret følger renteutviklingen nøye, og vil ikke nøle med å binde renten dersom den skulle bevege seg oppover og nærmer seg tre-tallet.

– Enkelte bilister reagerer på at innkrevingen av bompengene starter før prosjektet står ferdig?

– Bompengeavgiften skal være med på å forskuttere deler av Harstadpakken. Med forskuddsbetaling av bompengeandel, trenger vi ikke å låne så mye, og prosjektet blir billigere – noe som også kommer bilistene til gode. Vi har ansvar for å gjøre prosjektets bompengeandel så billig som mulig, sier Mobakken.

Fakta - autopassbrikke:

  • Mandag klokken 12 starter bompengeinnkrevingen.

  • Ved å bestille autopass-brikke får du 10 prosent rabatt, timesregel og månedstak ved passering i bomringen.

  • Ved bruk av autopassbrikke skal ingen betale mer enn maks 648 kroner i måneden.

  • Du får etterskuddsfaktura for passeringene som er foretatt innenfor en periode, vanligvis over en periode på maksimalt tre måneder.

  • Tegner du avtale med Hålogalandsbrua AS kan du registrere så mange kjøretøy du vil per avtale.

AUTOPASS: Denne brikken gir deg ti prosent rabatt. Foto: Frank R. Roksoy