Harstad: Enhetsleder for omsorg nord, Baard B. Haugen hadde tatt med seg Per Gathe på en tur rundt Bergsodden, og så til Ervik bru, før de returnerte til sykehjemmet.

- Som syklist var det utrolig morsomt å prøve noe nytt, og passasjeren var godt fornøyd, forklarer Haugen entusiastisk.

- På en sykkel som dette får en svært god kontakt med passasjeren, og vi kan nyte utsikten sammen og prate om turen. I starten gjelder det å bli fortrolig med instrumentet, men du blir fort vant, sier han.

Nyanskaffelse

På vegne av Harstad kommune tok Haugen kontakt med Tonje Bjertnes som er leder for Sammen på sykkel. Organisasjonen forvalter en gave fra Gjensidige-stiftelsen, og de valgte å gi to rickshaws til Harstad. Én sendes til Stangnes sykehjem og den andre mottok de nylig på Bergsodden.

- Vi har fått to sykler, og valgte akkurat å kjøpe to ekstra. Det vil totalt rulle 4 rickshaws i Harstad om kort tid. På sikt ønsker vi å anskaffe enda flere, sier Haugen.

En sykkel for alle?

- Er det ikke tungt å sykle med passasjer?

Enhetslederen smiler.

- Det er jo en el-sykkel, så man trenger ikke å være en atlet for å benytte den, forklarer han.

- Den elektriske motoren har en rekkevidde på 2 mil, og et display som viser batterikapasitet. Det gir et veldig bra hjelpeskyv. Vi anser anskaffelsen for å være et viktig element rekrutteringen av frivillige. På facebook har mange meldt sin interesse for å ta med beboere på tur, avslutter han.

Sammen på sykkel har et mål om å bidra til økt folkehelse i Norge. Deres visjon er at det blir en lovfestet pasient- og brukerrettighet å kunne komme ut i frisk luft hver dag. De påpeker at passasjerene får økt livskvalitet gjennom felles opplevelse av å suse av gårde og være tett på livet.

Les mer på deres nettsider.