Fredag skrev Harstad Tidende om Bergsodden sykehjem som for tiden jobber med å bli sertifisert som et Livsgledesykehjem. En av avdelingene har anskaffet en katt som til enhver tid oppholder seg på fløyen. Personalet ved sykehjemmet mente at dyret var til stor glede for beboerne, men i ettertid har det kommet frem at ikke alle er like begeistret for katten Røder. Snarere tvert imot. En av beboerne er livredd for katt.

Fredag la leder i omsorgsutvalget, Kjetil Bjørkelund, ut en hyllest til Bergsodden sykehjem på Facebook. Bjørkelund berømmet tiltakene som er gjort for å gjøre institusjonen til et livsgledesykehjem.

Livredd katten

Det fikk en pårørende til å reagere skarpt. Under fullt navn skrev vedkommende følgende kommentar:

”Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av forholdene på avdelingen. Min mor har vært beboer på avdelingen i åtte måneder. Jeg er nærmest daglig på besøk i flere timer og kjenner forholdene svært godt. Forholdene har til tider vært svært ille, og jeg sitter med en ferdigskrevet tilsynsklage”.

Kritikken hennes går hovedsaklig på det hun mener er underbemanning på sykehjemmet. Videre skriver den pårørende:

”Når det eksakt gjelder katten, ble vi verken spurt eller informert på forhånd. Ingen kartlegging av allergier. Plutselig var katten bare der. Hvor er respekten? De eldre bor faktisk der. Nå er det slik at min mor hele sitt liv har vært livredd katter. I en alder av 90 år må hun nå leve sammen med en katt enten hun vil eller ikke. Katten går ut og inn av rommet hennes, hopper opp i senga, spiser på mat som står fremme, river over lamper og blomster. Min mor må bare ligge og se på at dette skjer. Personalet har ikke tid til å følge med eller ordne opp. Min mor uttrykker angst for å legge seg ned for å sove på grunn av at hun er redd for at katten skal hoppe opp på henne. Dette er dessverre blitt en ytterligere belastning for henne og for oss pårørende. Når jeg tar det opp, får jeg ingen reaksjon. Ingen av personalet har tydeligvis kommunisert videre at ikke alle er fornøyde med katten. Det jeg etterlyser nå, som katten allerede er der uten at vi fikk uttale oss, er at det må tas grep for å hjelpe min mor i forhold til ekstrabelastningen, og den for henne ytterligere reduserte livsgleden.”

– Ble informert

Baard Haugen, enhetsleder for Omsorg nord, forteller at sykehjemmet er helt i startfasen med arbeidet om å bli et livsgledesykehjem. Haugen forklarer at kontakt med dyr er vurdert som et viktig kriterie for et livsgledesykehjem.

Haugen er kjent med at det er en pasient på avdelingen som ikke ønsker å være nær katten.

– Hvordan ble pasientene og pårørende orientert om at det skulle komme en katt til avdelingen?

– Samtlige åtte pasienter ble informert om tiltaket. Det er ikke utført legesjekk eller allergitest av pasientene, men lege er samtalekonfrontert i forbindelse med dette.

– Det betyr likevel ikke at alle liker dyr. Derfor er det viktig at vi snakker med de som bor på sykehjemmet. Vi jobber nå med å kartlegge interessene til pasientene og får grundigere kunnskap om hva de liker, sier han, og legger til:

– Vi ønsker også at pårørende og andre skal vite hva som skjer. Å anskaffe en katt var et ønske fra personalet her, og med all overvekt har det blitt godt tatt imot.

Han understreker at katten kun oppholder seg på den ene fløyen.

– Det skal være fullt mulig å tilrettelegge for å ha katt på en av de ni avdelingene.

– Rask løsning

Haugen sier at han ikke kjenner til flere enn den ene pasienten som misliker katter. Problemet skal lett la seg løse.

– De som ikke liker dyr skal slippe å bli eksponert for det. Vi skal ikke plage folk med katten – det var ikke derfor den kom til veie.

Han mener det er flere på sykehjemmet som bor på andre avdelinger som ønsker å bo sammen med Røder. Han konstaterer at katten er kommet for å bli, og mener sykehjemmet i all overskuelig tid vil ha en katt i huset.

– Hva er løsningen på problemet som har oppstått på den aktuelle katteavdelingen?

– Jeg ble først kjent med problemet i helga. Vi skal nå i samtale med berørte personer. Løsningen skal vi finne sammen. Hvis det i fremkommer ønske om flytting skal vi tilrettelegge for det. Løsningen innebærer ikke flytting av andre beboere.  Røder har for veldig mange vært en stor og positiv begivenhet. Det kan ikke bli slik at andres livsglede skal bli andres mangel på livsglede.

– Når vi arbeider under overskriften livsgledesykehjem skal vi ta samtlige 72 pasienter på alvor. Vi skal umiddelbart finne en løsning for dette. Det er det minste problemet.

Han mener at tiltaket med å få en katt på Bergsodden sykehjem er tatt med et pasientvennlig utgangspunkt.

– Det har vært et ønske i god mening fra ansatte å anskaffe en katt. Jeg er stolt av at ansatte jobber med å sikre mest mulig livsglede.

LØSNING: Baard Haugen, enhetsleder ved Bergsodden sykehjem, mener at problemet lett kan la seg løse. Arkivfoto. Foto: Odd Leif Andreassen Harstad Tidende