Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) forteller at han ikke er kjent med opplysningene som kommer frem i artikkelen til Dagens Næringsliv. Torsdag skriver avisen at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide foreslår å kutte over 1500 stillinger i Forsvaret. Ni militærbaser legges ned, blant annet Trondenes, Harstad Syd, Åsegarden og Andøya.

- Dette er basert på lekkasjer eller rykter, og informasjon som vi på Stortinget ikke er kjent med. Det illustrerer at det på ingen måte er representativt med helheten, sier Gudmundsen.

Prosess

- Det sier seg selv at vi fortsatt er i en politisk prosess som skal lede til å få et styrket forsvar, og ikke en reduksjon som man her kan få inntrykk av. Den kommende langtidsplanen skal sikre større økonomiske rammer og en omstilling som skal føre til at Forsvaret får økt kampkraft i lys av dagens trusselbilde.

- Vi har ikke fått saken til behandling enda. Det vil selvfølgelig komme omstilling i kjølvann av ny teknologi og nye måter å føre krig på, men summen av det vil føre til en opprustning av kampkraften i Forsvaret, påpeker stortingsrepresentanten.

Etterslep

På grunn av manglende satsning over mange tiår og sist fra den rødgrønne regjeringen har Forsvaret nå et etterslep på 179 milliarder kroner, sier Gudmundsen.

- Disse kutt-forslagene kan være feil, eller bare deler av et større bilde. På Høyres landsmøte var vi tydelig på å øke både bevilgningen og kampkraften i Forsvaret, men også tilstedeværelsen i nordområdene. Den politiske prosessen pågår fortsatt. Vi hadde ikke vært her nå om det ikke hadde vært for manglende prioritering av Forsvaret i mange år, sier han, og legger til:

- Nå er det viktig at vi samler oss politisk for å skape nødvendige oppslutning som sikrer trygge rammer for Forsvaret i Norge.