Per-Willy Amundsen, politisk nestleder i Troms Frp, sier til ht.no at Troms Frp, sammen med 15 andre fylkeslag og FpU, fremmer resolusjonen "Forsvaret må styrkes betydelig" til behandling på Frps landsmøte 2016. Det skjer til helga.

Her er hovedpunktene i resolusjonen:

  • Styrke bevilgningene til Forsvaret betydelig, slik at forsvarsbudsjettet utgjør to prosent av BNP innen 2020. Målsettingen fra NATO-toppmøte i Wales i 2014 må forseres.

  • Styrke forsvarets tilstedeværelse og suverenitetshevdelse i nordområdene og på Svalbard, både på personell- og materiellsiden. Nedbygging av kapasiteter i nord skal ikke skje.

  • Styrke nødvendig drift, investeringer og øvingskapasiteter allerede fra neste år, ved en tydelig opptrapping av forsvarsbudsjettet for 2017 i tråd med toprosentbanen.

- Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har endret seg dramatisk på kort tid. Russlands militære aggresjon, annektering av Krim og destabilisering av Ukraina, har skapt en spenning mellom NATO og Russland vi ikke har sett siden den kalde krigen. Samtidig opplever Europa barbariske anslag fra terrororganisasjonen Islamsk Stat, angrep på den frie verdens verdier og levesett. I dette trusselbildet har behovet for å prioritere forsvaret av Norge og NATO-alliansen blitt svært tydelig, heter det i resolusjonen.

- Oppslutningen om Forsvaret hviler på forestillingen om at man innenfor rammen av NATO-samarbeidet skal kunne forsvare norsk territorium og integritet. Forsvaret står overfor to sentrale utfordringer. For det første finansierer ikke dagens budsjettnivå Forsvarets struktur, for det andre stiller en endret sikkerhetspolitisk virkelighet nye krav til Forsvarets kapasiteter, reaksjonsevne og utholdenhet. Ved et potensielt angrep på Norge vil vi være avhengig av alliert støtte etter artikkel V i NATO-traktaten. Denne støtten synes i økene grad å være avhengig av at også Norge viser vilje og evne til å forsvare seg selv og bidra til alliansen militært. Alliert støtte vil i beste fall kunne etableres i Norge først en til to måneder etter effektuering av artikkel V. Det fremstår ikke troverdig at det norske forsvaret har tilstrekkelige kapasiteter og utholdenhet for å kunne løse dette oppdraget.

- Hæren er spesielt utsatt som følge av prioritet til Luftkapasiteter. Dette har medført at en rekke godkjente prosjekter og nødvendige materiellanskaffelser til Hæren, som er avgjørende for en viss grad av utholdenhet og operativ evne, er stanset og skjøvet ut i tid på grunn av manglende finansiering.

Fremskrittspartiets landsmøte vil sikre et troverdig forsvar tilpasset dagens trusselbilde. Landsmøtet erkjenner derfor at Norge har behov for et sterkere og mer robust forsvar med bedre kapasitet og utholdenhet, står det i resolusjonen.

- Fremskrittspartiets landsmøte forventer at regjeringen leverer en langtidsplan og nødvendige økonomiske rammer for Forsvaret, som tydelig setter nasjonen i stand til å forsvare vårt territorium til lands, i luft og til havs.