Det sier Høyres Håkon Vahl. Han har selv drevet butikk i nærheten av Vinmonopolet i Harstad, og vet hva et slikt trekkplaster har å si for næringsdrivende.

Nyheten om at Vinmonopolet vurderer å åpne et pol nummer to i Amfi Kanebogen eller i Sjøkanten Senter blir ikke bejublet av dem som driver handel i sentrum nå. Om knappe tre uker starter innkrevingen av bompenger, og mange frykter at kundene vil svikte sentrum. I tillegg skal butikkene i sentrum konkurrere mot stadig større kjøpesentre utenfor byen, som også kan tilby gratis parkeringsplasser.

– Polet er den største nisjebutikken vi har i byen, og den må sentrumsbutikkene få lov til å ha alene de nærmeste årene, sier Vahl.

Om Vinmonopolet skulle få åpne en ny filial utenfor sentrum, så frykter Vahl det kan få alvorlige konsekvenser for byen. I verste fall butikkdød.

– Jeg er redd mange kunder ikke lenger har behov for å dra til byen, hvis de kan handle polvarer andre steder.

Vahl understreker samtidig at Høyre ikke er imot at det blir flere pol i Harstad, men først må sentrum få lov til å stabilisere seg.

– I tiden fremover trenger næringslivet i byen de fordelene de har. Hvis det er slik at Vinmonopolet har behov for større lokaler i sentrum, så vil jeg oppfordre gårdeiere til å tilrettelegge for dem.