I dag kan Harstad Tidende avsløre identiteten til de fem selskapene som kommunen har ønsket å holde hemmelig: Harstad Gamle Posthus, Jør, Mathiassen Invest, Nordic Management og Tore Hunds gate 5.

I Harstad Gamle Posthus er Steinar Nilsen styremedlem og han har eierskap i Trekanten Eiendom, som er en av eierne av Harstad Gamle Posthus. Trekanten Eiendom er et eiendomsselskap som Nilsen og Sveinung Haukland stiftet i 2001, som datterselskap til entreprenørselskapet Nilsen & Haukland.

I tillegg er Nilsen styreleder og eier i Tore Hunds gate 5.

Harstad Sparebank

Da Harstad Tidende konfronterte Steinar Nilsen med avsløringene ville han verken avkrefte eller bekrefte om Harstad Gamle Posthus as er en av interessentene. Fredag ettermiddag sendte han imidlertid en pressemelding der han redegjør for hvorfor de fem selskapene har inngått intensjonsavtale. (Pressemeldingen gjengis i sin helhet på side 3).

Styreleder i Harstad Gamle Posthus, Rudi Mikal Christensen, ville heller ikke bekrefte eller avkrefte om de er en av interessentene.

- Hva vi holder på med har ingen offentlig interesse før det eventuelt materialiserer seg, sier han.

Harstad Sparebank er største eier i eiendomsselskapet Harstad Gamle Posthus as. Styreleder i Harstad Sparebank er Rudi Mikal Christensen. Han er advokat og partner i Advokatfirmaet Finn.

En omfattende epostkorrespondanse viser at Nilsen har hatt en svært sentral rolle med å få Gammelbrygga tilbake på lokale hender. I dag eies brygga av et tromsøfirma som ønsker å rive den og føre opp en leilighetsblokk.

Ut fra epostene kan det se ut som målet har vært at investorgruppen skulle få brygga på billigsalg med hjelp fra kommunen.

Ressurser

En av epostene viser at rådmann Hugo Thode Hansen 15. januar 2016 spurte Steinar Nilsen om han kunne delta i en gruppe som skal ta vare på og videreutvikle Gammelbrygga. «... I den forbindelse ønsker jeg å sette ned en gruppe med noen interne og eksterne ressurser. De eksterne må være personer som har komplementerende kunnskaper i forhold til det bygningsmessige, kommersielle og virkemiddelapparat (…)

55 minutter senere svarer Nilsen. «Jeg må vel kunne påta meg en liten samfunnsoppgave, siden jeg på en måte har fått mer tid til rådighet ved at jeg nå har 50% stilling».

11. februar var det et oppstartsmøte med de ulike entreprenørene. Det ble samtidig foretatt en befaring på brygga. Entreprenørene er sladdet i eposten som ble sendt fra Steinar Nilsen til gruppens medlemmer.

Referat fra møte 4. mars i år viser at befaring og bygningstekniske beregninger ble utført av Steinar Nilsen og Torleif Jørgensen. De to kom til følgende konklusjon:

«… renoverieng av Gammelbrygga til dagens krav for anvendelse «kontorer/næringsvirksomhet» er mulig ut fra bygningstekniske vurderinger. Dette er også innenfor en kostnad som gir Gammelbrygga potensiale i et utleiemarked».

En juridisk vurdering fra advokat Øystein Sagen konkluderte med at kommunen ikke har gjort noe som setter dem i erstatningsplikt.

Privat eierskap

6. mai sender Nilsen en epost til gruppen der han legger ved en skisse (sladdet) som viser behovet for egenkapital og ekstern finansiering. «En bearbeiding av tall og forutsetninger viser en betydelig forbedret situasjon for utleie», skriver han.

Nilsen er klar på at det er to forhold som vil ha betydning for å sikre oppslutning om rivningsforbudet. Det ene er at det ikke må påføre Harstad kommune betydelige kostnader, og det andre er at det må sannsynliggjøres at et kommersielt privat eierskap har vilje og evne til å videreføre framtidig drift av Gammelbrygga.

30, mai har Jan-Inge Lakså, Bjørn Akselsen og Hugo Thode Hansen et møte med John Angelsen i Eiendomsgruppen Nord-Norge, som eier brygga. Kommunen legger fram et tilbud om makebytte med en tomt i Samasjoen. Angelsen avviser tilbudet som uinteressant. I stedet kom Eiendomsgruppen med et tilbud på en million kroner til de som ville overta eierskapet for Gammelbrygga og flytte den til en annen tomt. Det andre alternativet fra Eiendomsgruppen NordNorge var at kommunen kunne kjøpe brygga for 21 millioner kroner.

Dette er saken

  • Gammelbrygga eies av Eiendomsgruppen Nord-Norge.

  • De har planer om å rive og føre opp en blokk med 20 leiligheter.

  • Det er det stor motstand mot i byen.

  • En hemmelig gruppe av interessenter har inngått en intensjonsavtale om å overta brygga, pusse den opp og leie den ut til restauranten Umami og Kultur i Troms, der ordfører Marianne Bremnes tidligere var daglig leder.

  • Harstad Tidende har avdekket at interessentene er eiendomsselskapet Jør as, Harstad Gamle Posthus as, Mathiassen Invest as og Nordic Eiendom as..

  • Harstad kommune og eierne må bli enige om en løsning, før interessentene kan gjøre noe.

Hatter: Steinar Nilsen. Foto: Kjell Magne Angelsen
Hatter: Rudi Christensen.
Faksimile
Faksimile
Faksimile
Faksimile