Beboerne på Aun har lenge fryktet et nytt steinras. Tirsdag kveld skjedde det igjen. Bommen på Fylkesvei 2 på Aunfjellet var nede og sperret all trafikk i påvente av at det skulle bli lyst nok til å gjøre en ny vurdering. Veien ble ryddet i morgentimene onsdag, og åpnet for for trafikk klokken 08.30.

Åpnet veien

Tor Ivar Johnsen, seksjonsleder i Statens vegvesen for veiarbeid i Midtre Hålogaland, forklarer størrelsen på steinraset.

- Det kom seks-syv store steiner på 20-30 kilogram ned fra fjellet. En del kom ut i veibanen, og noen steiner traff sideruten på et kjøretøy. Jeg har ikke vært i kontakt med vedkommende, men det skal ikke ha vært personskade.

- Vi vil rydde unna en del trær som ligger på torvkanten ti-tolv meter opp i fjellet, og som kan være med på å øke rasfaren.

- Noe må gjøres nå

Hilmar Martin Iversen har bodd på Aun i 72 år. Han forteller at beboerne i den lille bygda i utgangspunktet er fri for vei.

Det har gått flere ras de siste årene på Aunveien. I sommer gikk et ras som isolerte Aun, og folk måtte bli fraktet i båt for å komme seg på arbeid. Rasfaren stoppet også en gudstjeneste som etter planen skulle holdes i bygda. I sommer ble veien rassikret, men det kunne da ikke garanteres for at det ikke ville komme nye steinras. Nattens steinsprang gikk i et område av fjellet som ikke har blitt sikret så langt.

Kunne gått galt

Iversen er ikke i tvil om at det må gjøres noe med Aunveien - enten med overbygg eller tunnel.

- Kommunen må trø til eller så må fylket spytte inn penger. Jeg har kjørt denne veien hver dag siden den åpnet i 1973. Det er nå i de seneste årene at det har gått mange ras, sier Iversen, og kan fortelle om en nesten-ulykke som han husker svært godt: