I fem måneder måtte hun betale både for sykehjemsplass (cirka 17.000 kroner) og husleie for omsorgsboligen (8.500 kroner).

Det er kun kommunen som kan tildele en omsorgsleilighet. De har satt en frist på seks måneder, fra leiligheten er klargjort, til de må ha funnet en ny beboer. Kommunen opplyser at det står 20 personer på venteliste.

Pårørende til kvinnen er svært kritisk til kommunen, og de mener kommunal sendrektighet medførte at hun i flere måneder måtte ta flere tusen kroner av sparepengene for å dekke disse utgiftene.

– Den månedlige trygden var ikke stor nok til å dekke kravene. Hun eide selv leiligheten, men fikk ikke lov til å selge den, selv om Garanti Eiendomsmegling fant fram til kandidater som oppfylte kravene til å bo i omsorgsbolig, sier pårørende.

Betalte nærmere 127.500 kroner

Pårørende forteller om en kommune som overhodet ikke var villig til å hjelpe.

– Jeg trodde ansatte i kommunen jobbet for innbyggernes beste, men slik opplevde ikke jeg det. Det gjelder ikke de ansatte på sykehjemmet, for de var fantastisk, sier vedkommende.

I løpet av de fem månedene leiligheten sto tom måtte kvinnen ut med nærmere 127.500 kroner for omsorgsboligen og sykehjemsplassen.

– Vi reagerte veldig på denne praksisen og mener den ikke kan være lovlig. Det var en veldig slitsom prosess, og jeg følte at kommunen la kjepper i hjulene hver gang de hadde muligheten, sier vedkommende.

Ordfører Kari-Anne Opsal Arbeiderpartiet. Foto: Arkivfoto

– Skal ikke påføres ekstrakostnader

Ordfører Kari-Anne Opsal sier det ikke er uvanlig at man må betale for både gammel og ny bolig i en overgangsperiode, men årsaken skal ikke være sen saksgang fra kommunens side.

– Jeg kjenner ikke til denne saken, men saksbehandlingen skal være rask og smud, slik at de eldre ikke blir påført unødvendige ekstrakostnader. Jeg liker heller ikke at pårørende forteller at de ikke får hjelp. Det er trist å høre, slik skal det ikke være. Vi må se nærmere på rutinene for å forsikre oss om at alle får den hjelpen de har krav på, sier hun.

– Kommunen bruker feil hjemmel

Odd Sverre Holte i Garanti Eiendomsmegling prøvde å hjelpe i denne saken.

– Da fikk vi beskjed om at kommunen ikke hadde kandidater, la vi leiligheten ut for salg i Bonord-systemet. Det meldte seg tre kandidater som tilfredsstilte kravene til omsorgsleilighet. Da svarte kommunen at kvinnen ikke kunne selge sin egen leilighet. Jeg mener denne praksisen er brudd på borettsloven. Har ikke kommunen noen å tildele, skal eieren av leiligheten kunne annonsere den i markedet på samme vilkår som vedtektene i borettslaget sier. På meg virker det som kommunen bruker feil hjemmel og at de ikke har forstått regelverket de praktiserer, sier han.

Megler Odd Sverre Holte i Garanti Eiendomsmegling. Foto: Arkivfoto

Har ventet fire måneder

Denne familien er ikke enestående. I en helt annen sak sitter pårørende og venter på at ny beboer skal flytte inn i en omsorgsleilighet som har stått tom siden januar.

– Vi har betalt husleie i fire måneder (vel 8.000 kroner per måned), og det er lite som tyder på at ny leietaker vil komme med det første. Jeg var nylig i kontakt med kommunen og fikk til svar at vedkommende som hadde fått tilbudet hadde takket nei og de måtte begynne på ny tildelingsprosess. Jeg trodde det var mange som ventet på omsorgsleiligheter, men det virker ikke slik. Jeg reagerer også på seks måneders fristen til kommunen, sier en pårørende.

– Fungerer godt

Konsulent i Avdeling for koordinering og tildeling av helse- og omsorgstjenester Bjørg Aspenes i Harstad kommune sier de tildeler ledige leiligheter så raskt som mulig.

– Det har aldri skjedd at en leilighet har stått tom i seks måneder, sier hun.

Hun forklarer at skal man komme i betraktning til en omsorgsleilighet må man fylle visse vilkår.

– Når en person får tilbud må vedkommende få tid til å bestemme seg om de takker ja til tilbudet. Sier de ja, går det raskt å få inn en ny i leiligheten, men svarer de nei, må vi starte på nytt med tildelingsprosessen. Dette er ikke ulikt det som er på det åpne markedet, det kan ta tid før en leilighet blir solgt, og i mellomtiden må selgeren stå for utgiftene, sier hun.

Aspenes vil ikke si hvor mange som er godkjent til å flytte inn i en omsorgsbolig.

– Vi har ukentlige møter der vi tildeler ledige leiligheter. Vi mener dette fungerer godt, sier hun, og hun legger til:

– Det er mulig å søke kommunen for å få dekket deler av utgiftene når man flytter på sykehjem, sier Aspenes.