For to år siden beskyldte Harstad-ordfører Marianne Bremnes næringslivsprisjuryen for å ha en "kjønnsfordeling over alle støvleskaft". Denne uken var det igjen presentasjon av pris og årets jury i Harstad Tidende, og igjen er det kun menn på bildet.

- Det kan da ikke være så vanskelig å sette sammen en jury der også kvinner er representert. Årene går, og man skulle tro at de som står bak prisen har rukket å tenke seg om.

Les også: Næringslivsprisen skal likevel endres

Utspillet kommer fra harstadpolitiker Sigrid Ina Simonsen som i 2017 ble fylkesråd for næring i Troms.

Hun tror at det ikke er vanskelig å finne kvinner som vil stille opp i juryen.

- Dette har nå blitt tatt opp år etter år. Slik juryen er satt sammen i dag er den ikke representativ for befolkningen. Det sendes også tydelige signaler om hvem som har definisjonsmakt.

Har ingen planer om endring

Jurylederen, regiondirektør Lasse Hagerupsen i Sparebank1, sa først at juryen har diskutert sin sammensetning, men har valgt å fortsette med gammel praksis.

- Vi bruker den samme argumentasjonen som sist: Vi går ut fra stillingene til de som er i juryen. Leder av Harstadregionens næringsforening er mann. Øverste leder i banken er meg. Fra universitetet kunne man nok ha sett på noen andre, men vi har tidligere brukt Trond Bottolfsen og fortsetter med det, sier Hagerupsen.

De andre i juryen er sjefredaktør i Harstad Tidende, Kjell Rune Henriksen og næringssjef i Harstad kommune, Bjørn Akselsen.

Hagerupsen mente at det var en mulighet for å få kvinner i juryen hvis stillingene blir overtatt av andre.

- Siden vi bruker dette prinsippet, vil det mest sannsynlig bli endringer hvis det kommer andre i stillingene. Dette er ikke et offentlig utvalg, men en pris innstiftet i sin tid av banken og Harstad kommune.

Noen timer senere hadde juryen hatt et nytt møte, og snudde 180 grader. Reglene skal vurderes på nytt, og kvinner skal få plass i juryen.

- Ikke et godt svar

Hagerupsen sier at det neppe hadde noe å si på juryens resultat at den ikke har inkludert kvinner.

- De siste vinnerne har både kvinnelige og mannlige ledere. En del av jobben er å dra fram nye og spennende selskaper som byen ikke kjenner så godt til.

Juryen jobber etter seks kriterier  som bestemmer vinneren. Dette er blant annet god og sunn økonomi, vekst, produktutvikling, innovasjon og at bedriften fremstår som en god lagspiller lokalt.

Simonsen sier at hun ikke tror at det nødvendig vis vil bli kåret andre vinnere med kvinner i juryen.

- Jeg tviler ikke på kompetansen til juryen som har vært, men det er ikke akseptabelt at den kun har bestått av menn.

Fylkesråden aksepterer ikke at statuttene fra den gang prisen ble innstiftet hindrer at kvinner blir del av juryen.

- Det er ikke godt nok. Man må se på sammensetningen og eventuelt utvide juryen for å få en god kjønnsbalanse. Dette er heller ikke den eneste juryen i Harstad som bare består av menn. Her er det en jobb å gjøre, sier Sigrid Ina Simonsen.

OPPDATERT: Etter at denne saken ble lagt ut, valgte Næringslivsprisen i Harstad å gjøre om på sin jurysammensetning. Les mer her.

Les også

Vil likevel endre på kjønnssammensetningen

Fornyet kritikk mot «gubbejury»

Juryen ønsker dine tips til hvem som skal vinne næringslivsprisen

Kjønnsfordeling over alle støvleskaft

Trond Bottolfsen, Lasse Hagerupsen, Kjell Rune Henriksen og Ole-Jonny Korsgaard er i juryen som skal plukke ut vinnerne av næringslivsprisen 2017. Også Bjørn Akselsen er med i juryen, men er ikke med på bildet. Foto: Andreas Isachsen