Verken i juryen for Næringslivsprisen eller i juryen for Tom Høglis fair-play-pris er det funnet plass til damer blant de til sammen ti jurymedlemmene.

Ordfører Marianne Bremnes har følgende oppfordring og hjertesukk i forhold til den den skakkjørte kjønnsfordelingen.

Feil signal

– Slipp damene til. Argumentasjonen om at ”man ikke kan utnevne en kvinne bare fordi hun er kvinne” holder ikke. Det finnes nok av vel egnede kvinner, sier ordføreren.

En av de første som påpekte skeivfordelingen av kjønn i de ferske jurysammensetningene var Ragni Løkholm Ramberg som sa fra om hva hun mente i dette debattinnlegget: Når må jentene slutte å spille fotball?

Bremnes mener det sendes ut feil signal til samfunnet når den ene juryen etter den andre utnevnes – totalt blottet for kvinnelige representanter.

Hun viser til at halvparten av Harstads befolkning består av damer – dyktige kvinner både innenfor idrett, næringslivet og i alle yrkesgrupper. Det må mannfolka ta på alvor når det opprettes juryer som skal bedømme hvilken bedrift som skal få næringslivsprisen. Eller når Harstad Tidende, Hålogaland fotballkrets og Tom Høgli innstifter alders-bestemt fair play-pris.

Mannfolkgreie

– I de siste to juryene er representanter for halve befolkingen utelatt. Det gir ikke en god, representativ jury. Når man ser bildene av juryen blir det lett å tenke at dette er en ”mannfolk-greie”, sier ordføreren.

Det offentlige er regulert av lover og forskrifter som skal sikrer riktig kjønnsfordeling når utvalg og komiteer utnevnes.

Ordførereren har ikke noe å utsette på noen av de mennene som er utnevnt til å sitte i de aktuelle juryene. Tvert imot.

– Det er flotte, dyktige folk. Jeg skjønner at de oppnevner medlemmer til juryene etter hvilke funksjoner som skal fylles. Mitt mål er å gjøre mannfolka bevisste på at juryen ikke er fullverdig før kvinnene er på plass. Vi må ikke sitte igjen med et inntrykk av at ”gutteklubben grei” samlet, sier ordføreren.

Bremnes mener samtidig at damene må bli flinkere til å ta ansvar og takke ja når de blir tilbudt plass i en jury eller et utvalg.

– Gutta er flinke til å se muligheten og hive seg utpå. Jentene må bli flinkere til å takke ja til ting som er litt utenfor comfort-sonen, mener Marianne Bremnes.

Svarer på kritikken

Sjefredaktør Kjell Rune Henriksen hilser innspillene fra ordføreren hjertelig velkommen. Han mener debatten i høyeste grad er legitim og betimelig.

–Den kjører jeg med glede i våre nyhetskanaler, sier Henriksen.

Han mener det er helt riktig, som ordføreren påpeker, at dette i stor grad er et spørsmål om bevisstgjøring.

For få kvinner

– Når det gjelder Fair play-prisen som Harstad Tidende har tatt initiativet til, var det fra vår side vanskelig å stille med en kvinnelig representant. En forutsetningen for vår jurydeltakelse, er at Harstad Tidendes medlemmer skal være ansatt i redaksjonen og være knyttet til dette konkrete prosjektet. Da er handlingsrommet svært begrenset, for som ordfører Marianne Bremnes også vet, er vi dessverre altfor få kvinner i vår redaksjon. Her har vi en jobb å gjøre.

Kritikk og debatt

Når det gjelder Næringslivsprisen, så er dette en pris som ble innstiftet av Harstad kommune og Sparebank1 Nord-Norge. Jeg er medlem av juryen i kraft av å være sjefredaktør i Mediehuset Harstad Tidende. Og inntil i fjor var denne juryen ledet av en kvinne, sånn at det også er sagt.

Som sagt hilser jeg både kritikk og debatt velkommen, og jeg har allerede tatt dette videre med andre juryer som jeg er medlem av, sier sjefredaktør Kjell Rune Henriksen.

FAIR-PLAY-Juryen: Kjell Rune Henriksen, Daniel Kvile, juryformann Tom Høgli, Finn Magne Simonsen og Øyvind Kaarbø. Foto: Oivind Arvola
Næringslivspris-juryen: Kjell Rune Henriksen, Lasse Hagerupsen, Trond Bottolfsen, Ole-Jonny Korsgård og Bjørn Akselsen. Foto: andreas Isachsen