Av en eller annen grunn er kvinnefotball en annen idrett i Norge enn herrefotball.  Er vi fornøyd med det?

Harstad Tidende har tatt initiativ til å dele ut en fair play-pris, og bidrar sammen med Hålogaland fotballkrets og Tom Høgli med prispenger som skal tildeles et lokalt aldersbestemt lag. En riktig gladsak, som vi også kan se på bildet som illustrerer saken, hvor juryleder Tom Høgli, Kjell Rune Henriksen (redaktør HT), Øyvind Kaarbø (sportsleder HT), Daniel Kvile (daglig leder Hålogaland fotballkrets) og Finn Magne Simonsen (styreleder Hålogaland fotballkrets) smiler bredt.

Og det er en veldig positiv sak at aktørene blar opp for fair play – dog kan det late til at de selv har glemt helt grunnleggende spilleregler. Hvordan kan det ellers ha seg at man setter sammen jury som består av kun menn? I 2016 burde man anta at det ringer noen bjeller(…) når man ser på juryen i sin helhet, etter at hver aktør har valgt ut sine representanter.

I en kommentar på min facebook, sier juryleder Høgli at dette ikke handler om kjønnsroller, men det at redaktør og sportsleder i Harstad Tidende, lederne i Hålogaland fotballkrets og han selv – «tilfeldigvis» er menn – alle som en. Mitt poeng er at dette på ingen måte er tilfeldig.

Av en eller annen grunn er kvinnefotball en annen idrett i Norge enn herrefotball. Det er mindre penger involvert for aktørene, selv om spillerne internasjonalt sett holder et høyere nivå. Det er lavere oppslutning om enkeltkamper, serier og mesterskap. Kvinnefotball blir viet mindre oppmerksomhet i media, og alle disse ovennevnte faktorene forsterker naturligvis hverandre.

Desto større grunn for både lokalavis og krets til å konsentrere seg om å involvere de kvinnelige aktørene som vil kunne være aktuelle i en slik prosess.

- Når må jenter slutte å spille fotball? Spørsmålet er gjengitt i en av tekstene i boka «Fittstim». En fotballtrener forklarer noe av sin frustrasjon med å trene unge talenter som ikke har voksne forbilder å se opp til – men som tvert imot spør om når jenter må slutte å spille fotball. Fotball er en populær breddeidrett for barn og unge, og lenge er det ganske likt mellom jenter og gutter. Så er det plutselig over for jentene. Det bør vi ikke si oss fornøyd med.

Lokalavisa som engasjerer seg i fair play, fotballhelten som er et forbilde både menneskelig og sportslig, og fotballkretsen må ha dette perspektivet – og ansvaret – med seg i sitt virke. Det kommer ikke av seg selv, og det er ikke tilfeldig at alle juryens menn er menn.