– 1. desember går startskuddet for årets lyssetting av TV-tårnet. Det skjer etter at vi har hatt fakkeltog til toppen, sier Jan-Arne Kristiansen, som sammen med Jan Santocono og noen andre medlemmer i Harstad Profileringspool jobber med den årlige finansiering av lysprosjektet som skal gjennomføres for 11. gang. Lys i tårnet er et spleiselag mellom bedrifter og private personer.

I år vil det være 68 lyspunkter. Det er foretatt 272 koblinger av karene i Marios Musikk. Grunnfargene er rød, grønn blå og hvitt. Det finnes 256.00 fargemuligheter når en blander fargene. Så mulighetene er mange. Ved hjelp av en app på mobilen kan Jan Santocono stå på torget og styre lyset i den farge han vil hvis kan ønsker å imponere. Men i hovedsak vil lysene skifte farge etter et fastsatt program. Tradisjonen er at lysene slukkes 13. dag jul. Men i år håper Harstad Profileringspool å få forlenge oppe tiden med lys til Harstadkonferansen 19. januar. De er inne i en søknadsprosess med eierne om den biten.

Sikkerhet

– Vi har veldig stort fokus på sikkerhet når lysene skal opp, og rigges ned, sier Jan Santocono.

Det var i 2006 at den lysglade karen fant inspirasjon til å sette lys på TV-tårnet.

– Siden da har det vokst for hvert år. Heldigvis er det flere dyktige ansatte som tåler å gå 130 trinn opp. Noen av dem har også mot til å klatre med seler opp i toppen av TV-masta, sier Jan Santocono.

– Vi har stort fokus på HMS (Helse, Miljø og Sikkerhet). Alle som jobber i tårnet fullfører kurs og blir sertifisert. Vi har et godt samarbeid med Telenor og Relacom.

Tidligere om årene måtte karene fra Marios Musikk heise opp lyskasterne med muskelkraft. Nå bidrar Byggesystemer med utstyr som bedrer hverdagen for dem som i november jobber mange timer ekstra for å få satt opp lyskastere.

– I år har vi vinsjet opp 720 kilo med utstyr, forteller Jan.

Han har brukt mange år på å sette seg inn i hva som finnes av lyskastere og spotter. I tillegg til at har han funnet ut hvordan lysene skal kunne programmeres og deretter hvordan han kan styre hele lyssettingen fra sin mobil.

– Jeg og mine kollegaer startet tidlig med å dra rundt på messer for belysning. Det er utstyr som i hovedsak har vært til bruk innendørs. Men en har jo også sette på konserter på lys og spotter som står utendørs.

– Mye av dette utstyret som har vært kjøpt inn til vårt lager har også blitt testet i tårnet. Vi startet i sin tid med to store spotter som lyste opp. Deretter monterte vi flere lys i toppen. Så startet vi opp med å sette opp lyskastere i selve tårnet og programmere fargene som skulle fargelegge tårnet, forteller han.

Pensjonen brukt opp?

– Jeg har siden 2007 ført nøye regnskap med alt utstyr som har vært brukt til å sette lys på TV-tårnet. Fram til i dag er det hentet ut utstyr for 5,5 millioner kroner. Min far har sett regnskapet og «påstår» at jeg har brukt opp pensjonen hans på å lyse opp Harstad, sier Jan Santocono, som har kontroll på hver lyskaster som har vært brukt.

– Jeg har blant annet skrevet at i 2007 ble to lyskastere til 118.000 kroner stykker ødelagt av ubudne gjester på besøk. Siden da har utstyret i hovedsak fått stått urørt av fremmede hender, foruten i 2013 da det på nytt ble gjort en del hærverk av større grad, forklarer han.

Han legger ikke skjul på at det er en stor utfordring å plassere slikt utstyr i et tårn høyt oppe på en ås.

– Det er værhardt. Og regn kommer gjerne ifra de flest vindretninger. Noen ganger kommer vannet ned ifra og opp. Vi har forsøkt med å kapsle utstyret inn i plast. Men da blir det kondens og like mye fukt. Så det er en del slitasje på slikt utstyr som henger så høyt og er utsatt for de nordnorske årstidene. I 2014 ble det ødelagt mye utstyr på grunn av værforholdene, fortelle lysmannen, som er glad at han selv slipper å klatre. Han er en av mange som ikke er direkte glad i å ferdes i høyden. Tårnet er totalt 63 meter høyt med en fagmast på 22 meter over bakken.

Les mer om mørketida og hvordan vi takler den

Brødrene Kildal rømmer mørket: - Vi har det utrolig bra her på Kanariøyene

For turistene er jakten på nordlyset viktigst

Vil at TV-tårnet skal lyse enda lengre

Influensaen er på vei - Slik holder du deg frisk

Flere skalffer seg denne lampen for å takle mørketiden

Vinterdepresjon, myte eller fakta?

SLITASJE: – Fram til i år er det brukt lysutstyr for 5,5 millioner kroner, forteller Jan Santocono, som har god oversikt over utstyret som har vært brukt og som har måttet erstattes på grunn av slitasje. Her sammen med Jan-Arne Kristiansen i Harstad Profileringspool. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
LYS: 1. desember skal det lyse fra TV-tårnet i Samaåsen. Foto: Frank R. Roksoy