Vi møtte de to damene i syttiårene som sammen med 94 andre passasjerer fra hurtigruteskipet Trollfjord hadde meldt seg på overlandsturen med buss fra Harstad til Sortland.

Vi ønsket å finne ut hva turistene som velger å legge turen til Nord- Norge på denne tiden av året syntes om mørketiden og de få timene med dagslys de fikk oppleve på turen med Hurtigruta.

Fanget det på kameraet

– For meg er dette bare en ny opplevelse, sier Ann Baker som er på sitt første besøk til Norge.

– Jeg er først og fremst interessert i å få sett nordlyset, noe jeg hittil ikke har opplevd for mye av. Det vil si, jeg mener jeg klarte å fange det på kameraet for et par kvelder siden.

– Dessverre har jeg ennå ikke opplevde det så klart som det fremkommer på fotografier jeg har sett på nettet, sier Baker, som sammen med venninna Dianne Prophet er på rundreise tur/retur Bergen- Kirkenes.

Ikke vant til mørketida

De yngste deltakerne på overlandsturen var Frank (28) og Lisa Laufer (25) fra Bad Durrheim i Sør-Tyskland, nær grensen til Sveits. De hadde tatt med seg datteren Nele (1 år) på turen fra Kirkenes til Bergen.

– Vi hadde egentlig planlagt å ta en tur rundt i Østersjøen, men fant ut at det var billigere å reise med Hurtigruta.

For oss er mørketida noe vi ikke er vant til fra Sør-Tyskland. Men selv om dagene er langt kortere enn hjemme får vi likevel med oss den vakre naturen dere har her i landet.

– Dessverre har vi ikke sett nordlyset ennå, men forhåpentlig får vi et glimt av det før vi ankommer Bergen, sier de to tyskerne.

– Very Nice

Mest langveisfarende var et japansk ektepar vi prøvde å komme i kontakt med under den obligatoriske stansen ved brua i Straumsbotn i Kvæfjord.

Dessverre strakk engelsken deres ikke lenger til enn at de med et stort smil svarte på mine spørsmål:

– Very nice, very beautiful!

De hadde kanskje svart det samme dersom midnattssola skinte fra skyfri himmel?

Les mer om mørketida og hvordan vi takler den

Brødrene Kildal rømmer mørket: - Vi har det utrolig bra her på Kanariøyene

For turistene er jakten på nordlyset viktigst

Vil at TV-tårnet skal lyse enda lengre

Influensaen er på vei - Slik holder du deg frisk

Flere skalffer seg denne lampen for å takle mørketiden

Vinterdepresjon, myte eller fakta?

langveisfra: Et japansk ektepar hadde tatt overlandturen med buss. – Very Nice, Very Beautiful, var deres kommentar til hvordan de opplevd mørketida. Foto: andreas Isachsen
Yngst: Frank, Lisa og Nele Laufer(1) var de yngste som var med på turen. Foto: andreas Isachsen
kirkebesøk: Turisten fikk med seg en kort orgelmesse i Trondenes kirke Foto: andreas Isachsen
Straumsbotn: Et kort stopp i Straumsbotn er obligatorisk for alle overlandsturistene, enten det er mørketid eller midt på sommeren. Foto: andreas Isachsen