– Det vi driver med er brannslokking, sier Bjørn Gunnar Bjørnstad og Svein-Rune Johansen fra Harstad kommune.

Vi møter paret i aktivitet på flere veier i Gangsås- og Stangnesområdet onsdag. Her fyller de asfalt i store og stygge hull på kommunens veier. Snart skal det imidlertid skje mye mer. Det gjelder både opprusting og vedlikehold, sier enhetsleder Svein Arne Johansen.

12 millioner kroner

Hullete og dårlige veier har fått ekstra stor oppmerksomhet det siste året i Harstad. Det toppet seg da mange titalls biler fikk skader på dekk og felger rundt juletider. Bråk ble det også da snøen smeltet og folk igjen fikk se hvordan det står til med de kommunale veiene.

Selv meldte administrasjonen at etterslepet på vei var 59 millioner kroner i 2016.

Det er tre typer tiltak som skal skje på veiene fremover. Det ene gjelder videreføringen av opprustingsarbeidet som Ap, Sp, KrF og V i fjor ga 15 millioner kroner til, fordelt på tre år.

– Her går vi snart i gang på Kanebogveien, sier Johansen.

I tillegg til de 15 millioner kronene ekstra til opprusting, ble det også satt av 7 millioner kroner til veivedlikehold. I motsetning til første pott, skal dette reparere veidekket, og ikke brukes til mer omfattende opprusting.

Her er den komplette listen over veier som skal vedlikeholdes nesten klar, og de første arbeidene starter straks.

Må prioritere

Kommunale veier med størst trafikk og busstraseer vil prioriteres, sier Johansen. Kommunen har i disse dager samtaler med entreprenøren om gjennomføringen av tiltakene, og hvordan man skal bruke de ekstra pengene.

– Behovet er større enn de 7 millionene ekstra vi fikk i år, så jeg håper det stilles midler til rådighet også i 2018, sier han.

Den tredje typen tiltak som kommunen gjør med vedlikehold og opprusting er den som Bjørn Gunnar Bjørnstad og Svein-Rune Johansen jobbet med på onsdag.

– Da snakker vi om brannslokking ja, sier enhetsleder Johansen.

Og hullene er det mange av. Harstad Tidende var i går innom Rødbergveien og Gamle Stangnesvei, hvor det ikke manglet på veiskader vi kunne ta bilder av.

DEKKSKADER: Smuldret asfat som dette skadet mange bildekk og felger rundt juletider i fjor. Nå har politikerne satt av mange millioner for utbedringer. Foto: Frank R. Roksoy
GAMLE STANGNESVEI: En stor skade i veien midt i veien som kan gi skader på dekk og problemer for andre som bruker veien møtte vår fotograf onsdag. Foto: Frank R. Roksoy
RØDBERGVEIEN: Veien er blant dem som skal rustes opp de neste tre årene. Blant annet skal bæreevnen utbedres. Her skal det også komme gang/sykkelsti. Foto: Frank R. Roksoy