– Det er veldig bra at noen tar initiativ til en konferanse om Europa og mulighetene for våre bedrifter. I Europa ligger våre nærmeste samarbeidsland og det er et viktig marked for eksport og utveksling, sier Bakke-Jensen, minister for samordning av EØS-saker og forholdet til EU.

Les mer: Inviterer til lokal konferanse om EU

Samferdsel

Regjeringen har valgt å omprioritere regionale utviklingsmidler til blant annet samferdselstiltak, og dermed er det færre frie offentlige midler tilgjengelig til utviklingsformål i regionene.

– Regjeringen har tro på at denne dreiningen av midlene kommer flere til gode gjennom å gjøre veien til Europa bedre. Harstad har en stor leverandør- og verkstedindustri som er avhengige av gode veier for å utvikle seg videre. Dessuten var det ikke mange gode eksempler fra den tidligere ordningen som tilsa at det var en god måte å gjøre det på. Så man skal ikke se så mørkt på det; vi tror vi øker konkurransekraften i nord ved disse omprioriteringene, sier Bakke-Jensen.

Utvikling

EU har store utviklingsprogram som norske bedrifter kan ta del i. Norge bidrar med milliardbeløp hvert år, og ønsket er at pengene skal stimulere til nyskapning og vekst gjennom innovasjon, forskning og utdanning, men norske bedrifter er ikke gode nok til å benytte seg av mulighetene som ligger tilgjengelig. Bakke-Jensen er opptatt av at bedrifter skal kunne knytte seg på utviklings- og forskningsprogrammer, og gjennom disse bli mer markedsorientert mot Europa.

– Regjeringen ønsker innen 2030 å sette av tre prosent av nasjonalbudsjettet til forskning – og av dette skal to tredjedeler gå til forskning i næring. For å gjøre veien kortere for bedrifter som ikke kjenner systemene, stiller Innovasjon Norge og Forskningsrådet opp med søknadsrådgivning regionalt, og gjennom det nye norske Kunnskapskontoret for forskning, innovasjon og utdanning i Brussel. I tillegg har Nord-Norge et utmerket regionkontor i Brussel som får mye skryt og omtale. Så det er bare å brette opp ermene og se hvor man kan gå inn, sier ministeren.

Og er man usikker, er kanskje torsdagens konferanse en god plass å starte.