Kandal er med i en liten delegasjon fra Nord-Norges Europakontor i Brussel som torsdag besøker Harstadregionens næringsforenings Europakonferanse i Harstad. Her skal han fortelle om kontorets arbeid og skal bidra til at små- og mellomstore bedrifter i regionen blir kjent med hvordan det jobbes for nordnorsk næringsliv i Brussel.

Les også: Inviterer til Europa-samarbeid

Fra nærradio til NRK

For Kandal startet det journalistisk. Han var med og fikk i gang radiosendingene for ungdom i Evenes, Tjeldsund og Skånland. Det ble mye jobb, men en spire var sådd. Det var journalist han ville bli, og etter en kort periode som frilanser i Harstad Tidende dro han til Volda og journalisthøgskolen der.

– Etter et halvår på utveksling i Australia dro jeg til Trondheim og jobbet et drøyt år i NRK med radio og tv, forteller han.

Ikke isøde

Etter en periode i avisa Finnmarken i Kirkenes søkte han og fikk trainee-plass på det nordnorske europakontoret.

– Jeg begynte høsten 2013 og skulle bare være noen måneder, men her har jeg blitt værende. Etter sju måneder som trainee ble jeg rådgiver, sier han og forteller om Europakontorets arbeid:

– Vi jobber som lobbyister for Nord-Norge og skal ivareta nordnorske interesser i EU-systemet. De to instansene vi jobber mest opp mot er EU-kommisjonen og EU-parlamentet. Overfor dem jobber vi for å øke forståelsen for nordnorske forhold.

Tidligere, og til dels ennå, var og er europeernes kunnskap om Nord-Norge heller begrenset. De ser for seg et Norge nord for polarsirkelen lik Nord-Amerika nord for polarsirkelen – som et isøde.

– Vi må forklare at vi har isfrie havner hele året og påpeke at vi er et høyt utviklet samfunn. Det er ikke alle som skjønner det uten videre, sier Kandal.

På lik linje

Oppgavene ved Nord-Norges Europakontor er mange og varierte. De involverer mye planlegging.

– Jeg kunne skrevet en roman om hverdagen ved europakontoret. Vi planlegger og tilrettelegger for besøk fra Nord-Norge i Brussel, og er med på arrangementer i Nord-Norge der representanter for EU er med.

Selv om interessen for EU og Europakontoret er stor, mener Kandal den kunne vært større. Og derfor er han i Harstad sammen med direktør for europakontoret, Trond Haukanes.

– Med harstadkonferansen vil vi øke bevisstheten og kunnskapen i landsdelen. Mange tenker av Norge ikke er medlem i EU og at det gjør det mindre interessant, men vi er en del av det indre markedet når vi ser bort fra landbruk og fiskeri. Og mange vet ikke at Norge stiller på lik linje med EU-landene i kampen om støtte til ulike prosjekter, sier Kandal.

Ett år av gangen

Hvorvidt han blir værende i Brussel har han ikke tatt noen avgjørelse om ennå.

– Brussel er en spennende og internasjonal by. Her møter jeg folk fra hele Europa, ja fra hele verden. Det gjør det veldig interessant, sier skånlendingen. – Til nå har jeg tatt ett år av gangen. Jeg har vært her tre og et halvt år, og det var ikke planen, men jeg tar enda et år, og så får vi se, sier Torjus Kleiven Kandal, som betegner seg selv som ambisiøs. Likevel...

– Ting går så fort. Jeg er journalist, men jobber ikke som journalist. Jeg vet ikke hva framtida bringer, hva jeg skal gjøre, avslutter han.

TROMSØ: Tidligere denne måneden var EUs kommissær for fiskeri, miljø og maritime saker på Arctic Frontiers i Tromsø. F.v.: EUs ambassadør til Norge Helen Campbell, Torjus Kleiven Kandal, EU-kommissær Karmenu Vella, rådgiver for Vella: Antonina Rousseva, direktør for kontoret Trond Haukanes og Alessia Clocchiatti fra Europakommisjonen. Foto: Marius Fiskum