«El bil», er en ren særskrivingsfeil. Den andre feilen er vanligst, mens den tredje trolig skyldes assosiasjoner til elbilers registreringsskilt (nå EK)

- Usikkerheten rundt skrivemåten er tydelig både blant vanlige folk, innen politikk og forvaltning og i media. Men det er selvsagt i sistnevnte gruppe at usikkerheten kommer tydeligst til syne, til tross for at Språkrådet har satt skapet på plass, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

Også elsykkel er rammet av bindestreker uten mål og mening.

- Elsykkel skal skrives uten bindestrek, påpeker seniorrådgiver i elektrisk mobilitet i Elbilforeningen, Hulda Tronstad, som i lang tid har jobbet med å få folk til å prøvesykle elsykkel – og skrive ordet riktig.

Noe av grunnen til forvirringen ligger trolig i unntaket som oppstår når førsteleddet i ordet er en bokstav, et tall eller en forkortelse, som e-post eller e-bok. Førsteleddet «el» brukes sjelden alene, men knyttes som regel til ord som har med strøm å gjøre.

Dette sier Språkrådet

- Elbil og elsykkel er en sammensetning av el (kortord for ‘elektrisk, elektro-’) samt bil og sykkel, og hovedregelen for sammensatte ord er at vi skriver dem i ett uten bindestrek. Det er det at el har status som selvstendig ord som skiller ord av typen elbil fra for eksempel e-post, sier seniorrådgiver Sturla Berg-Olsen i Språkrådet.Et Google-søk på «elbil gir over 1,6 millioner treff, mens «el-bil» gir 307.000. Kanskje ikke så rart: Skrivemåten elbil - og ingenting annet - er det som gjelder.