Et av midlene regjeringen benytter for å lokke kommunene til sammenslåing er 10 millioner kroner per kommune i engangsstøtte og en reformstøtte avhengig av hvor mange som skal bo i den nye kommunen.

Med innbyggertall fra 0 til 14.999 innbyggere får den nye kommunen 5 millioner kroner. Opp til 29.999 innbyggere gir 20 millioner kroner og opp til 49.999 innbyggere gir 25 millioner kroner.

De 35 millioner kronene, samt en videreføring av dagens tilskudd i 15 år, er nok til å opprettholde tilbudet i kommunen, og enda litt til, mener leder for aksjonskomiteen for ETS, Terje Bartholsen.

35 mot 80

Til sammenligning får alternativet med syv kommuner, også kjent som H7 (Ibestad, Evenes, Tjeldsund, Lødingen, Kvæfjord og Harstad) 80 millioner i engangssum.

Så får H7-alternativet 102 millioner kroner i året i 15 år før dette trappes ned. Denne summen er dagens inntektsnivå i kommunene slått sammen. ETS får 38 millioner kroner i året i tilsvarende periode.

Bartholsen sier at det ikke trenger å være noen ulempe at man er en relativt liten sammenslått kommune.

– Jeg lar meg ikke lokke av millionene som kommer av å få flere folk i en ny kommune. Jo færre man er, jo mer får man per innbygger. Når man i tillegg beholder dagens inntektsnivå minst til år 2035 er man i denne perioden sikret en grei økonomi.

I går kom innbyggertallene for 2015, der det kommer fram at utviklingen for ETS god, sier Bartholsen.

– ETS vokser mer enn både Harstad og Narvik. Dette representerer en fornyet kraft som vil være i den sammenslåtte kommunen.

Leder for Senterpartiet i Troms, Svein Oddvar Leiros, sier at han ikke har noen sans for måten regjeringen deler ut penger på. Han sier at det i enkelte strøk er svært vanskelig å få full uttelling i beregningene på grunn av lange avstander og lavt folketall.

– Sånn sett er opplegget fra regjeringen urettferdig, sier han.

I Harstads interesse

Lederen av aksjonskomiteen for ETS-alternativet sier at det nå er på tide at Harstad støtter aksjonen.

– Slik debatten har utviklet seg, så er det slik. Hvis det ikke lykkes å danne en ETS-kommune, er det ikke usannsynlig at Narvik er alternativet for Evenes. ETS skal være i Troms, og hvis Harstad ønsker å være i samme fylke som Evenes, bør man gå for en ETS-kommune.

ADVARER: Hvis ikke ETS blir én kommune, kan flyplassen havne i Nordland, advarer Bartholsen. Foto: svein inge grøttem