Gjengangere er kanskje Ibsens aller skarpeste og samtidig mest gripende skuespill. Skuespillets tar for seg utroskap og dobbeltmoral i det borgerlige ekteskapet. Så kontroversiell var dette verket da det ble utgitt i 1881, at bokhandlere sendte bøkene tilbake til forlaget fordi de ikke ville ha dem liggende framme i butikken. Ingen teatre i Norden ville sette opp stykket. Derfor fikk Gjengangere verdenspremière i Chicago 20. mai 1882, der det ble oppført på originalspråket for skandinaviske innvandrere. Det var først i år 1900 at det ble vist her til lands.

Debut i Harstad

Med premièren på Riksteaterets turne med Gjengangere lagt til Harstad, var det ikke unaturlig at skuespillerne, to av dem fra Tromsø, valgte å møte dramaelevene på Heggen for å gi litt inspirasjon.

– Vi gjør gjerne skolebesøk på de stedene vi spiller, forteller Gjertrund Louise Jynge, som innehar rollen som fru Alving. Jynge er fra Tromsø, og hadde en form for debut i Harstad på 1970-tallet.

– Jeg sang i Tromsø musikkskoles barnekor da jeg var lita. Vi sang en barneopera på festspillene og jeg spilte kongen av Irland som tiåring, sier Jynge. – Det var stort for meg å være på festspillene. Det var inspirerende.

Sammen med seg på Heggen hadde hun den andre tromsøværingen, Gunnar Eiriksson, og Madalena Sousa Helly-Hansen.

Inspirerende

Elevene på Heggen har gjennomgått Ibsens stykke før besøket, og var derfor godt forberedt. To av dem er dramaelevene Lars Sandnes og Birk Wikeland.

– Det blir veldig interessant å høre om prosessen med å sette opp et velkjent stykke som Gjengangere. Vi har gjennomgått stykket og skal se det på generalprøven, forteller de.

– Vi er veldig sikre på at det er skuespill vi skal jobbe med, er elevene enige om. – Så dette er inspirerende.

Dermed var det midt i blinken for dem å møte proffene for å få høre om deres vei mot berømmelsen.

INSPIRERT: Birk Wikeland (nærmest) og Lars Sandnes ventet seg masse inspirasjon på møtet med de proffe skuespillerne. Foto: Ivar L. Paulsen