I anledning kulturhusets 25-årsjubileum har Riksteatret lagt turnépremieren på Gjengangere til Harstad Kulturhus tirsdag 5. september.

– Og med en turnépremiere kommer det også mange ekstra muligheter, sier Vera Helene Ridderseth, markedsansvarlig i Kulturhuset.

– Allerede søndag ettermiddag ankommer skuespillerne, teknikere og øvrige stabsmedlemmer fra Riksteatret Harstad og Kulturhuset. I løpet av mandagen ankommer også teatersjef Tom Remlov og Riksteatrets direktør Knud Bjørne Larsen. Deretter går det slag i slag med pressemøter, skolebesøk, møter med varaordfører, rådmann og øvrige kulturpersonligheter i Harstad. En liten båttur og premieremiddag i historiske omgivelser på Røkenes Gård blir det også tid til mens følget er i Harstad, sier Ridderseth.

Skolebesøk

Gjennom Riksteatrets samarbeid med næringslivet, får flere av Harstads elever mulighet til å se premieren gratis. Dramaelevene på Heggen videregående skole og Harstad Folkehøgskole er også invitert til generalprøven mandag. Skuespillerne Gunnar Eiriksson (Osvald) og Gjertrud Louise Jynge (Fru Alving) besøker Heggen videregående skole, dramalinja, på formiddagen mandag for å møte elevene. Da er det jo litt artig å vite at tromsøværingen Gjertrud scenedebuterte i samfunnssalen i Harstad på 70-tallet, under Festspillene i Nord-Norge, forteller Ridderseth.

Kontroversielt

Til tross for at Gjengangere regnes som Henrik Ibsens teknisk sett kanskje mest fullendte verk, skapte det stor oppstandelse da det ble utgitt i 1881. Bokhandlere sendte bøkene tilbake til forlaget fordi de ikke ville ha dem liggende framme i butikken og ikke ett eneste teater i Norden ville sette opp stykket. Dermed fikk Gjengangere verdenspremiere i Chicago i 1882. Først i 1900 ble det satt opp i Norge, ved hovedscenen i Kristiania. Temaene i stykket er fortsatt til dels tabubelagte, selv 136 år senere.

Forsnakk

Tirsdag er det «Forsnakk» med teatersjef Tom Remlov og regissør Bentein Baardson.

– Bård Borch Michalsen loser oss gjennom en minivariant av «Den gode samtalen» med de to herrene en halvtime før premieren tirsdags kveld. Det er allerede solgt over 450 billetter, så her blir det trangt om plassene nede i salen. Det er duket for en helaften i teatret, sier en tydelig fornøyd markedsansvarlig i Kulturhuset.

På scenen: Per Egil Aske, Gunnar Eiriksson, Madalena Sousa Helly-Hansen, Gjertrud Louise Jynge og Lasse Lindtner.

Regissør: Bentein Baardson. Scenograf: Bård Lie Thorbjørnsen.

IBSEN: Lasse Lindtner og Gjertrud Jynge i en scene. Foto: Erik Berg