Leder i Ibestad menighetsråd, Raymond Johnsen, gikk ut med nyheten 2. desember i fjor.

Fikk overhøvling

– Samme dag ble jeg regelrett skjelt ut av Bjørn Christian Hagen i Nord-Hålogaland bispedømme. Han ga meg en overhøvling som jeg aldri tidligere har fått, verken av min far eller mor, sier Johnsen.

Les også: Bjørn Christian Hagen avviser utskjelling.

Johnsen ble beskyldt for å bryte taushetsplikten ettersom Gelius hadde bedt om at søknaden måtte unntas offentligheten.

Men Johnsen er en garvet mann i personalsaker. Han hadde kontaktet Gelius på forhånd og fått tillatelse til å gå ut med nyheten om at han hadde søkt stillingen.

– Jeg ga beskjed til Hagen at jeg ikke fant meg i å bli irettesatt på en slik måte, sier Johnsen.

Kirkeverge Frank Steinsvik i Ibestad mener Gelius-saken har vært et skittent spill.

Aldri aktuell til stillingen

– Bispedømmet hadde bestemt seg for at Gelius ikke skulle få stillingen. Det var aldri noen reell vurdering av Gelius som søker. Søknaden skulle gjemmes i en skuff og glemmes, men da nyheten ble kjent måtte de foreta seg noe. Bispedømmet skjønte at de måtte kjøre en prosess, innkalle den eneste søkeren til intervju. Men det hele var et skuebrød. Det var aldri meningen å ansette Gelius, uansett hvor godt inntrykk han gjorde på intervjuet. sier Steinsvik.

Det var helt tilfeldig at kirkevergen fikk vite at det endelig hadde meldt seg en søker til prestestillingen etter tredje gangs utlysning.

— Jeg ringte bispedømmekontoret 7. november, en uke etter at fristen var gått ut, i en annen forbindelse. Har det meldt seg søkere, spurte jeg, og fikk vite at det hadde for så vidt gjort det

– Er vedkommende kvalifisert, spurte jeg

– Det er han for så vidt, men det er et stort MEN. Det er Einar Gelius som har søkt, var svaret jeg fikk av Bjørn Kristian Hagen på bispedømmekontoret.

Måtte unngå lekkasje

Steinsvik ble så bedt om å akseptere at søknaden ble lagt til side. Men det ville ikke Steinsvik gå med på.

– Jeg forklarte at som daglig leder er jeg lojal mot mitt eget styre i Ibestad. Jeg ble da bedt om ikke å fortelle at Gelius har søkt, sier Steinsvik.

Noen dager senere kontaktet Steinsvik bispedømmet igjen, og ble satt over til biskopen.

– Etter en lengre samtale sa biskopen at Gelius-saken ikke måtte lekke ut. Da ville det bli et rabalder uten like, noe som vil være ødeleggende for kirka, forteller kirkevergen. Einar Gelius selv hadde bedt om at søknaden ble unntatt offentligheten, noe han senere opphevde.

Steinsvik fikk vite at det var viktig at saken ble lagt fram for menighetsrådene på en slik måte at de ikke gikk inn for kandidaten.

Les også: - Virker som om man i Ibestad vil hevne seg.

– Jeg ga klar beskjed om at jeg ville være nøytral i saksbehandlingen og at jeg ønsket å få tilsatt en prest, sier Steinsvik.

Sinnene i kok

20 minutter etter at telefonsamtalen med biskopen var over, ringte fungerende prost Arne Håkonseth.

– Han ville påvirke meg til å påvirke menighetsrådene slik at de ikke gikk inn for Gelius, sier Steinsvik.

Les også: Prosten husker ikke detaljene.

Til slutt blir Einar Gelius innkalt til intervju i Tromsø.

– Intervjuet ble gjennomført på en profesjonell måte. Fra menighetsrådene satt vi igjen med et godt inntrykk av Einar Gelius, forteller Raymond Johnsen.

De dro hjem til Ibestad, trosset de høye herrer i Tromsø og gikk inn for å ansette Gelius som sokneprest.

Tirsdag sa bispedømmerådet nei. Nå er sinnene i kok blant folket i Ibestad.

Se reaksjonen fra Gelius: - Det er bare trist.