Vikings vant - men ikke stort

Hvis Vikings trodde kveldens kamp mot 3B skulle bli en wienervals på edderdun, tok de feil.
vikings

Vi er straks i gang. Like før kampen får dommer Stein Moe en erkjentlinghet for at han i kveld dømmer kamp nummer 1700 i norsk basket.

1. periode

Etter 11 sekunder legger Mario Woodson første topoenger for Vikings, 3B blir brutt i oppspillet, men Vikings fomler vekk ballen. 3B er i gang igjen, og angrepet avslutter med at Danile Berg på 3B legger en kurv. Likt,

Ungguttene på 3B utstråler seriøs b-sluttsomhet om å selge seg dyrest mulig. Vikings har visse vansker med å stille inn skuddarmen.

Jeff Rogers planter oppskriftsmessig en treer fra langt hold og stillingen er etter tre minutter 8-5 til Vikings. 3B jobber godt et par minutter og henter inn ledelsen. 13-12.

Mario Woodson plugger bare en av to straffer etter å ha blitt tatt styfgt av en 3B-spiller, Like etter er Jeff Rogers på krigsstien igjen, og følger opp med nok et stikk like etter. Christer Fonnes misser en langsleng, og lagene følger hverandre som skygger.

Jeff Rogers får levert ballen i handa og bryter et angrep, løper så saktelig fram til kurven og inkasserer de to gratispoengene. Sånt skal 3B ikke ha for mye av. På tre minutter igjen av perioden står det 21-17, og 3B tar seg tretti sekunder pust i bakken og krigsråd.

Robertas Bitinas og Marco Elsafadi er ute etter taimouten, nå skal det legges litt mer offensicvt, kan man tro. Elsafadi smeller inn en kurv etter null komma fem sekunder, Bitinas får ikke treerarmen til å treffe på første forsøk. 3B snapper sjansen og legger inn motstøt, og går opp i ledelsen 23-24. Vikings retter på skandalen like etter og er tilbake i ledelse igjen.

Men der ser man. 3B-guttan går ut med høy tannføring og kjører beinhardt. Idet omgangen glir mot slutten er stillingen nesten lik igjen. Perioden går ut på 29-28.

2. periode

820 personer befinner seg i Harstadhallen denne fredags ettermiddagen, og annen periode starter med et par oppsiktsvekkende breaks og påfølgende skåringer fra Vikings.

Jeff Rogers glemmer å sette ned stettene når han lender etter ei skåring, og ender på egen ende - hvor for øvrig navnet Harstad Tidende står påtrykt.. Han skjærer grimaser et par sekunder over vondt i reklamen, men er snart i gang med å gjøre livet surt for 3B-gutta.

Sorry to be such a pain in the ***, Jeff!

Lagene klegger seg på og følger hverandre som et forelsket kjærestepar. Når Vikings tar taimout står det 38-38.

Nå må det snart være slutt med tørrkjoninga. Thomas Vangen og Bendik Myhrer har en spektakulært tete-a-tete langt ute i horisonten der på nordøstvingen av banen, og ballen flyr pokkerivold. Det blir poeng til Harstad av etterspillet, og nå har fanden fløyet i Jeff Rogers. Han lander en treer.

3Bs Daniel Berg opplever det sikkert interessante at en pyramide av Vikingsspillere bygger seg opp på skuldrene hans idet han skal lette armene for å skåre under Vikingskurven, og Stein Moe må hente erfaring fra alle sine 1699 kamper for å finne ut hvem han skal straffe for den entreprisen. Det blir Mario Woodson.

Det får han naturligvis kjeft fra et velopplagt Mjødberg for, som synes det var dumt av Berg å forsøke å snike seg under så mange Vikingsspillere in the first place.

Flere minutter går uten at særlig skjer. Martin Rajniak danser sine piruetter som en leddløs Pinocchio, og leverer til Thomas Vangen som setter en trofast treer. 47-43.

Gjesp. Særlig fart er det ikke i kampen,

Vikingshøvding Tore Berset står i sitt sedvanlige småbekymrede jeg der borte på langkanten og setter sine kortfattede direktiver, kan det hende at Vikings samler seg om et støt snart?

Coach i 3B, Pål Berg, jeanskledt og travende fram og tilbake som en tiger i bur der borte på kjerkesia av banen, går og ryster på hodet. Både han og spillerne virker oppspent, man aner at det sprekker snart, som en tambarskjelvsk pilbue. Den som brast så høyt, husker du.

Vikings skal ingen steder i en fart. Ledelsen er på et par-tre poeng til enhver tid, Vikings holder et knepent overtak.

Marco Elsafadi setter en kurv, brekker et angrep og setter en kurv til, nærmest egenhendig. Hadde vært greit at resten av Vikings satte i gang å spelle basket snart, synes den i Mjødberget som ennå holder seg våken.

3B knabber en frekk ball og stormer inn en like frekk topoenger. I ro og fred. Vikings har visst også sovna. Det står halvannet minutt igjen av perioden, og stillinga er 60-54.

Elsafadi storspiller heltemodig. Men han dømmes også hardt. Og har pådratt seg tre feil, banerekord foreløpig. Han er den eneste på Vikings på jobb akkurat nå, 3B eter seg innpå, det står 62-57.

Sanel Gabela får med et nødskrik averget en storm fra 3B, tar på utestemmen og brøler noe ganske uforståelig fra dypet av sin edle basketsjel: - Om resten av laget vil være så svinaktig elskverdig å komme seg på banen?

Perioden går ut med 62-57, en hjemmeledelse som ikke er fortjent. Det får være måte på midt-i-kampen-slakk!

-----

I langpausen forsøker ordfører-utfordrer seg på noen kurver - uten særlig hell. Kanskje han treffer bedre når det skal velges ordfører.

En kuriosa-sak melder seg i pausen. Stein Moe - han med 1699 og en halv kamp under vesten - dømte Martin Rajniak til å ta av seg sin svarte stillonga før kampen. En artig dom, men en regel i Moes erfaring tilsier at stillongsen skal ha samme farge som resten av drakten. Altså blå eller hvit. Jeff Rogers, lagets første-stillongsbruker, har skjønt det. Han stiller i en sommerhimmelblå, tettsittende sak, som med litt godvilje mætsjer resten av drakten eh, ganske bra...

Toppskårer så langt i kamepn er 3Bs Daniel Berg med 19 poeng, med Vikings Martin Rajniak på 17 poeng. Elsafadi leder ennå med tre feil til sitt navn.

---Langpause slutt-----

3. periode

I løpet av første minuttet er det klart at Vikings får en ekstra sjain på både skuddarmer og tempo når de nå spiller sørover - i retning Harstadkirka. Det står med ett 68-59, etter at Sanel Gabela har levert et tverrskips trepoengskast fra ytterste sørste hjørne. Vikings bryter et par motbakker, og samme Jeff Rogers sender Vikings opp i elleve poengs ledelse. 70-59. Publikum er våknet, og 3B går i taiomut.

Björn Risshall tar bjørntak rundt 3Bs Thor Hagen idet han skal kaste kurv, og blir ytterst forulempet over hvordan dommeren kan komme på den tanke å blåse feil på ham.

Björn Risshall gjør det eneste rette, han hevner seg ved å levere det nærmeste vi så langt i kampen har vært en dønk. Martin Rajniak blir tatt hardt like etter, og det står 73-63. 3B forsøker å lime seg fast, og finne gamle takter. Rajniak har våkna nåkka alvorlig og leder poengjaget med 20 knyttet til sitt navn. På halvspilt periode står det 77-65.

Sanel Gabela har god fart på giret, Rajniak hjelper til og plusser på. Isen under føttene på 3B er i ferd med å revne. Det er noe desperat energisk over ungdommene.

Tre minutter igjen av perioden, og 3B eter seg liitt innpå. 81-74, fordel Vikings. Christer Fonnes leverer en lytefri trepoenger med overlegent stuk, flyt, eleganse, drag og sus. Det er så nydelig som syltetøy på kvitost.

Publikum går amok. Like etter forsøker han igjen, og trår alvorlig over i landinga. Fonnes halter av banen, setter seg, og får honnør fra et stående publikum.

Det vil seg ikke fullt og helt for Vikings. 3B kjører et imponerende res, og ledelsen er ikke mer enn et par-tre kurver av gårde for vikingene. På ett minutt gjenstående av perioden er stillingen magre 84-80, og Rogers plusser på med en toer. Marco Elsafadi bryter forbilledlig, men får ikke hjelp. Det ender med at 3B legger en toer i stedet, og perioden går ut med 86-82.

4. periode

Martin Rajniak åpner perioden med et soloraid, og det trengs. Vikings tapte tredje periode med et par poeng. Det bør ikke bli en vane. Robertas Bitinas leverer et langkast som danser på hup'en flere runder før den ruller ned, som om den vil apes med stakkarn. Sanel Gabela levere kveldens andre englekurv fra langt hold.

Martin Rajniak legger inn en hel masse slit for å få inn en enkel topoenger - der, ja! Og nå melder Thomas Vangen seg på med en klokkeren trepoenger. 98-90 etter tre og et halvt minutt av perioden.

Sånn ja! Publikum trenger nesten ikke mas for å komme seg på beina, Vikings har akkurat funnet ut at hva basket dreier seg om - å få ballen ned i den røde ringen - AKKURAT SÅNN JA, JEFF ROGERS - og dermed få tallet på tavla til å vokse. Rogers stempler inn poeng nummer 100 til Vikings i kveld.

Halve perioden gjenstår av dommer Stein Moes kamp nummer 1700, og det er ikke sikkert han kommer til å minnes den som noe stort. De helt store tabbene har han vel unngått, men at han forever kommer til å knyttes til begrepet frøkenbasket, særliig blant røffkanta utenlandske spillere - det befester han i dag. Det skal gå dannet for seg på Moes kamper, og det får han ofte det glatte lag for.

Vikings går på en taimout for å legge de fire siste minutter av slaget mot uforskamma freskinger i 3B. Vikings har tre tårn på banen, Elsafadi, Woodson og Rajniak. Gabela og Rogers skaper spill. Meget gode Thor Hagen bringer stillingen opp til 100-97, og Vikings har levert nada de siste par minuttene. Rajniak bommer, men Woodson fanger.

Rogers kombinerer med Rajniak og legger to poeng. 3B misser på en langarm, og Rogers roer ned, Cirka 15 Vikingsarmer av de aller lengste hjelper til for å få den forbanna ballen ned ihup'en og det står 104-97. To minutter og ti sekunder to go.

Dommerne ser i kryss på et innkast. Den ene mot den andre. Men Vikings får det. Mario Woodson legger på en av to straffer. 105-97. Våger vi å håpe?

Dommeren blåser Rajniak av for tresekundsfeil, han har altså oppholdt seg inna for topoengsfeltet i mer enn tre sekunder. Det gir dermed to straffer til 3B.

Rajniak blir så forbannet at han danser en langbeindans og må hente tålmodighet fra dypet av sine skosåler for å beherske seg. Dette er drittdømming og skjønn som passer et sted der pepper gror. Ikke så at Rajniak sier det med reine ord, men en klok mann har sagt at åtti prosent av et menneskes uttrykk befinner seg i kroppsspråket.107-99, og minuttet gjenstår. Hvor mye kan skje på ett minutt? I basket, en hel del. Intet er gitt. 3B setter inn absolutt det hele og fulle artilleri. Førtiåtte sekunder. Øyvind Frritzen får feil tilkjent. Sanel Gabela legger en treerforsøk, men er en millimeter ute, ballen spretter på hup'en. Det tar tjue sekunder.

Vikings tar ballen, og Marco Elsafadi rekker akkurat å smile veldig bredt før bøzzern går for full tid. På stillingen 107-101.

Martin Rajniak blir kveldens Vikings-spiller, men det er 3B-karan som har sjarmert seg gjennom kvelden. Vikings har levert pr kasse - og det holdt. Men i senere runder kan det godt hende at høggtennene har vokst et par hakk på de unge 3B-erne, og da kan det bli mer spennende enn godt er mot de respektløse gutlarvan.

vikings