Søndag deltok Torbjørn Emil Furu fra Harstad i Arctic Morgendagens Helter-rittet som gikk av stabelen på avslutningsdagen til Arctic Race of Norway. Under oppholdet fikk de spesielt utvalgte talentene også møte tidligere verdensmester Thor Hushovd, skriver arrangørene i en pressemelding.

Det var også meninge at Hanna Salminen Klæboe fra Harstad også skulle delta, men hun måtte trekke seg på grunn av sykdom. Men hun var til stede under rittet som tilskuer.

Sykkelrittet Arctic Morgendagens Helter er et samarbeid mellom Arctic Race of Norway, Norges Cyckleforbund og Statoil. I overkant av 100 unge sykkeltalenter deltok på lagrittet, der 70 ryttere fordelt over syv ulike sykkelregioner var fra Norge. Andre representerte nasjoner var Storbritannia, Skottland, Frankrike, Russland og Finland.

Region TeVeBU fra Norge stakk av med seieren sammenlagt over alle deltakende nasjoner. Furu fra Harstad måtte bryte løpet underveis.

Hushovd som rollemodell for talentene

Hushovd er ambassadør for Arctic Morgendagens Helter-rittet som inngår i talentprogrammet til Statoil. Lørdag inviterte sykkelkongen de unge talentene på talenttreff der Hushovd selv holdt foredrag. Den tidligere verdensmesteren understreket at det kreves ekstrem hard jobbing for å nå elitenivå, og var så langt imponert over de unge.

– Jeg er imponert over hva de unge syklistene har vist under Arctic Morgendagens Helter-rittet. Det aller viktigste fremover nå er å ha talent for å trene og øve, særlig på de vanskelige tingene, sa Thor Hushovd i pressemeldingen.

Møtet med Thor Hushovd gjorde stort inntrykk på talentene.

– Thor Hushovd har levert en fantastisk og ren  idrettskarriere, og det arbeidet han gjør etterpå for spesielt sykkelsporten er upåklagelig og unikt. En mann for historiebøkene, sier Hanna Salminen Klæboe.

Stipend øremerket til talentutvikling

De tre beste regionene mottok pengepremier på totalt 60.000 kroner, øremerket til talentutvikling. I tillegg mottok topp-tre i kvinne- og herreklassen henholdsvis 2000, 1000 og 500 kroner.

– Arctic Morgendagens Helter-rittet gir unge sykkeltalenter en unik mulighet til å utvikle seg og få inspirasjon. Gjennom 10 år med talentutvikling innen idrett, kultur og realfag i programmet Morgendagens Helter er det tydelig fellestrekk mellom de som lykkes; læringsvilje, glød og lidenskap er fellesnevnere om man ønsker å bli virkelig god på sykkel, et instrument eller matematikk. sier Marius Rosenberg Amundsen, sponsorsjef i Statoil i pressemeldingen.

Talentene konkurrerte i en åtte kilometer lang rundløype der jentene fullførte 51 kilometer og guttene 81 kilometer. Da proffene syklet siste etappe i Arctic Race of Norway på vei til Narvik for finalerunden, fikk morgendagens helter sjansen til å sykle samme løype som proffene.

Fakta om Arctic Morgendagens Helter-rittet

  • Rittet fant sted i Narvik i Nord-Norge

  • Et samarbeid mellom Norges Cykleforbund, Statoil og Arctic Race of Norway

  • Syv norske juniorlag, og fem internasjonale lag, stilte til start i årets ritt

  • 100 talenter var tatt ut til Morgendagens Helter-rittet

  • Jentene syklet 51 kilometer, guttenes løype var 81 kilometer

  • Thor Hushovd var ambassadør for rittet