oak@ht.no - 911 01 861

Bostyrer Tom Ovesen skal undersøke om det ligger straffbare forhold i konkursen til basketballklubben.

– Det er ikke en prioritert oppgave, men jeg vil undersøke eventuelle straffbare forhold og karantenebetingede forhold etter å ha fått oversikten over aktive og passiva i boet, sier Ovesen.

Plikt til å varsle politiet

Det er opplyst at Harstad Vikings skylder cirka 1 million kroner bare i skatter og avgifter. Ifølge advokat Finn Håkon Jørstad, som representerte det siste Vikings-styret fram mot åpningen av konkursen, utgjør manglende forskuddstrekk på lønn og manglende innbetaling av arbeidsgiveravgift cirka 50 prosent av dette, skrev Harstad Tidende onsdag.

Tidligere daglig leder Eidar Andreassen bekreftet overfor Harstad Tidende 19. desember manglende innbetaling til skattetrekkskontoen.

– Klubben har i perioder hatt svært dårlig likviditet. Når det ikke har vært penger, så har det ikke vært penger (til å betale med), sa Andreassen den gang.

– Det er straffbart ikke å foreta forskuddstrekk på lønn, sier Ovesen.

– Teoretisk sett kan det være begått forhold av en slik karakter. Dette vil jeg finne ut av etter å ha gått gjennom saken med Skatt nord og regnskapsføreren til Vikings. Blant annet vil det gi svar på om det er innberettet forskuddstrekk på lønn som likevel ikke er foretatt.

– Hvis det er skjellig grunn til å mistenke straffbare forhold, har jeg som bostyrer plikt til å varsle politiet, sier Ovesen.

Etterforskning vil da avklare om påtalemyndigheten vil reagere mot tidligere ledere i administrasjon og styrer.

Sjekker sponsoravtaler

Ovesens første oppgaver i konkursboet er å avslutte arbeidsforholdet til administrativ leder May Liss Hansen og spillerne Jeff Rogers og Sanel Gabela, samt å få en oversikt over løsøre.

Fristen for å melde inn krav til boet er satt til 9. juni.

– Fristen gjelder også for ansatte og tidligere ansatte som mener å ha utestående lønn, påpeker Ovesen.

Hans oppgave er også å inndrive utestående fordringer. Blant annet vil alle sponsoravtaler bli gjennomgått. Harstad Vikings har ved flere anledninger, blant annet på årsmøter, hevdet at sponsorer ikke har gjort opp for seg. Klubben har også uttalt at den ikke har villet presse sponsorer for disse midlene, både med hensyn til sponsorenes økonomi og eventuelle videre samarbeid.

– I avisen har jeg lest om bedrifter som ikke har betalt inn avtalefestede beløp til Vikings. De jeg kjenner til er konkurs eller eksisterer ikke lenger. Viser det seg at det finnes flere sponsorer som ikke har gjort opp overfor klubben, vil jeg kreve inn det utestående, sier Ovesen.

Tom Ovesen Foto: Øyvind Askevold Kaarbø