Sjefen for et Alpin-VM til Narvik i 2025 er ikke i tvil om hvor viktig arbeidet som det internasjonale etapperittet på sykkel har gjort for å veve sammen det nordnorske folket til å få forståelsen av det regionale samholdet.

– Om jeg nå skal uttale meg om hva som er en hovedstyrke til et Narvik-VM kontra våre konkurrenter, så er det den regionale støtten og forståelsen for at dette ikke er et arrangement for Narvik. Dette er et nordnorsk arrangement. Uten støtten fra alle hold, så hadde vi vært sjanseløse på å huse et Alpin-VM, som er det største mesterskapet som man kan påta seg innenfor vinteridrett, sier Plener, før han slår fast:

Han mener også at den nordnorske idrettsbevegelsen har mye som de skulle ha takket Arctic Race of Norway for.

– Sykkelrittet har fungert som en brøyteplog for oss. De har også lyktes med å vise hva man kan få til ved å skape felles verdier.

Snart i mål med søknaden

Han var raskt ute med å spørre daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal om å bidra med kompetanse i gruppa som skal levere en søknad til Norges Skiforbund. Fristen for at det siste punktumet må være satt er 20. mars. Likevel skal søknadsprosessen være avsluttet fra vår side i god tid før fristen utløper.

– Ordførerne som kommer til vår store søknadsfest i Narvik 3. mars vil få lov til å ta et overblikk over den ferdige søknaden. Så forsvinner den igjen tilbake i hvelvet, sier Dybdal og blir fulgt opp av Plener.

– Innholdsfortegnelsen er allerede gitt til oss fra Norges Skiforbund. Så er det vår oppgave å skildre realismen i vårt prosjekt, og de gode grunnene for at Narvik er den beste lokaliseringen for et Alpin-VM i 2025, sier Plener.

Etter at søknadsfristen er ute, skal skiforbundet avgjøre om det blir Narvik eller konkurrenten Kvitfjell/Hafjell som blir foretrekker som den norske kandidaten til mesterskapet. Deretter får den norske kandidaten flere internasjonale konkurrenter i den videre prosessen. Til slutt er det Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) som avgjør hvor mesterskapet skal avholdes. Det er en avgjørelse som tas i 2020.

– Har X-faktoren

I jobben med å skape et suksessrikt Arctic Race of Norway har Dybdal merket seg at det er flere fellestrekk for de to giga-arrangementene.

– Narvik har X-faktoren som vil skape stolthet hos folk fra hele Nord-Norge. Her snakker vi om spektakulære tv-bilder som kombinerer fjell og fjord. Man har et fjell hvor man kjører rett ned i fjorden. I tillegg har utfortraseen i Narvik et større fall fra startpunktet til mål enn hva Kitzbühel kan tilby. Derfor sier det også det meste om hvor spektakulært et mesterskap kan bli, sier Dybdal og trekker pusten et øyeblikk:

– Det er ingen andre plasser enn i Narvik at man kan huse et slikt arrangement her i Nord-Norge, sier Andørja-mannen om verdens nest største vintersportsarrangement - etter vinter-OL.

Stor betydning

Plener er også klar på at inntoget til Dybdal i søknadsgruppa for Alpin-VM til Narvik har vært av det betydelige slaget.

– Det er nok ingen tvil om at vi hadde vært en anelse mer introvert i vår jobbing om ikke Knut-Eirik hadde blitt en del av denne gruppa. Han har fokusert på de ringvirkningene som man kan få ut av et slikt mesterskap. Samtidig opplever man også et unikt fellesskap av mennesker fra hele landsdelen som stiller seg støttende bak arbeidet med å få mesterskapet til Nord-Norge. Denne regionale fellesskapstanken er unik for landsdelen. Jeg tror heller ikke at skiforbundet har opplevd engasjement av dette kaliberet rundt tidligere søknadsprosesser, sier Plener.

Han har også vanskeligheter med å fastslå hvilken dimensjoner det er på ringvirkningene som kan komme ut av et stort internasjonalt arrangement som dette.

– Jeg tror ikke at noen helt kan fastslå hvor stort dette kan bli for Nord-Norge og for nasjonen. Jeg tror at arrangementet kan få større betydning for regionen enn man tør å tenke seg, sier narvikværingen.