51-åringen fra Tromsø gjorde ibestadværing av seg i 1994. Umiddelbart innledet han et forhold til Ibestad Idrettslag, som han 21 år senere fortsatt sverger troskap til.

- Så fort jeg kom til Rolløya, begynte jeg med gym for barn. Jeg har prøvd å bygge opp noe rundt egne barn, og alle i aldersgruppa rundt dem. De som er født fra 1991 og senere, og har vært innom idretten, har nok hatt med meg å gjøre, sier Lange, som er lærer i hverdagen.

– Jeg har aldri vært leder i Ibestad Idrettslag. Jeg setter bare i gang med en aktivitet, og får aldri nei fra klubben. Her på Ibestad blir du aldri nektet om du tar initiativ og vil gjennomføre noe. Jeg er ikke flink til å delegere; det er en svakhet jeg har. Administrering passer ikke for meg. I stedet for å ha fem møter på til sammen ti timer for å engasjere andre, gjør jeg jobben selv.

Populært

Lange har vært trener i fotball, basketball, volleyball, langrenn, svømming og styrkeløft, og både ledet og hatt ansvar for allidrettsgruppa. Han har vært fjellguide, samt merket turtraseer på øya. Islegging for skøyter og løypekjøring for langrenn har også kommet ibestadværingene til gode.

I 1996 overtok han Ibestadløpet etter Per Valen. 7. juli står Lange som arrangøransvarlig for 19. gang. Løpet har funnet sted 33 ganger.

– Det er noe eget ved Ibestadløpet, som er det eneste av sitt slag med adelskalender i Troms. Jeg begynte egentlig med merking av løypa, så ble jeg dratt mer inn og fikk hovedansvaret andre året jeg var med. Nå begynner løpet å bli så stort, og med så mange sterke konkurranseløpere, at jeg får hjelp av Tour de Andørja-organisasjonen, sier Lange.

I 2001 startet han Mørketidsjoggen. På det meste deltok 145 løpere i et enkeltløp og 180 ulike til start i løpet av en sesongutgave.

– Hvis Tromsø by skulle klart tilsvarende omregnet i folketallet, skulle rundt 13.000 mennesker stilt til start én og samme kveld, sier Lange for å sette tallene i perspektiv.

Mørketidsjoggen er blitt en suksess. Her debuterer de yngste mens de fortsatt er i barnevogna. De eldste har passert 80 år. For dette arrangementet fikk han Fysak-prisen i Troms i 2007.

– Joggen ble større enn jeg hadde sett for meg, men jeg hadde rett i antakelsen om at det manglet konkurranser i den mørke årstiden. Jeg dro det i gang på grunn av dødtiden i terminlista fra oktober måned, samtidig som fotballsesongen avsluttes da.

Mørketidsjoggen ble ikke arrangert i fjor, men er tilbake fra høsten. Da skal Lange ha en administrativ rolle, og få en medhjelper eller to for å avlaste.

Siden 2000 har han arrangert skicup, sammen med Roar Jenssen de siste tre årene. Lange la ned 260 timer med dugnadsarbeid under byggingen av Ibestadhallen. Han har en laget en egen hardhausdiplom til skoleelever i tiende klasse som kommer seg opp på Drangen, Rolla, Sula og Kråktinden, og gjennomfører en minitriatlon samt isbader før 1. mai.

Allsidig

Tromsø-mannen har alltid vært en svært aktiv idrettsmann. Han har spilt i nest høyeste divisjon både i volleyball og basketball, og drevet med friidrett, orientering, fotball, karate og vektløfting. Som ungdom ble han uoffisiell norgesmester i langrenn på stafett med seier i hovedlandsrennet. Individuelt endte han på sjuendeplass nasjonalt. Lange oppnådde også to nordnorske mesterskap i stafett i løpet av årene han konkurrerte for Tromsø Skiklubb og senere Nordreisa. 30 ganger har Lange fullført Reistadløpet.

– Langrenn var idretten jeg fikk best til, og derfor har jeg alltid hatt et brennende engasjement nettopp for skisporten. Jeg begynte å gå på ski da familien bodde i Grovfjord. Faren min var lærer ved Saltvannet skole, sju kilometer hjemmefra. Han glemte bevisst å ta med matpakken, og da måtte jeg som 6-åring gå på ski langs skavler og brøytekanter for å levere den til ham. Det sies at jeg gikk veldig mye utenom disse turene. Men da jeg konkurrerte som ungdom, var det nærmest umulig å vinne verken i landsdelen eller nasjonalt. Vegard Ulvang var jo i min årsklasse, minnes Lange.

Han har tatt skiforbundets trenerutdanning, og kan lære opp nye langrennshåp til og med junioralder. Ibestad har fått fram en del gode løpere født siden tidlig på 90-tallet takket være Langes kompetanse.

– På det meste hadde vi med 23 løpere i ett og samme renn, og da sto jeg i Folkeparken og smurte klister på skiene til alle sammen. Vi hadde et veldig godt miljø lenge, og mobiliserte til Hinnøyløpet for å vinne ungdomspokalen. Det klarte vi tre år på rad, sier Lange.

Han har også bidratt for skikretsen som smører, og har reist rundt på konkurranser for å sørge for best mulig ski for utøvere i nasjonale renn.

I vinter har løypemaskinen på Ibestad vært hans andre hjem. Eller kanskje første. Da Harstad Tidende ikke klarte å få kontakt for intervjuavtale, og henvendte oss gjennom datteren Katrine, bosatt i Oslo, kom det kjapt: - Hvis det er en snøflekk hjemme, er han nok å treffe i løypemaskinen.

– Jeg må holde på med noe, og jeg må være ute. Da trives jeg best, sier ildsjelen.

Slik stemmer du:

  • Kandidat 1: Svein Rist, Lødingen IL (send HT ildsjel 1 til 2399)

  • Kandidat 2: Ronald Nilssen, Medkila IL (send HT ildsjel 2 til 2399)

  • Kandidat 3: Tormod Johnsen, IF Kilkam (send HT ildsjel 3 til 2399)

  • Kandidat 4: Ole-Johan Rasmussen, Grytøy IL (send HT ildsjel 4 til 2399)

  • Kandidat 5: Yngve Lange, Ibestad IL (send HT ildsjel 5 til 2399)

Avstemmingen er åpen og pågår til 9. juni klokken 14.00. Maks åtte stemmer per mobilnummer. Koster 5 kroner per gang.