Dermed forsvarte 52-åringen Fred Solbakken fjorårets seier. Prestasjonen blir ikke mindre imponerende med tanke på at Solbakken endte som nummer 85 totalt blant 4773 startende i herreklassen, 19 minutt og 26 sekunder bak vinneren Ilya Chernousov fra Russland.

– Klarte å sige ifra i motbakken

– Jo da, det gikk ikke så verst, men helt udramatisk var det ikke underveis, forteller Solbakken på telefon fra Italia.

– Jeg ledet på med to minutter på Jan Olav Beitmyren ved vending på løypas høyeste punkt, men ved neste målepunkt nede i dalen ledet han med fire sekunder på meg.

– Heldigvis klarte jeg å sige fra han i motbakkene mot slutten og kom 20,6 sekunder før han over målstreken, sier Solbakken som også var stolt over en annen prestasjon.

– Hadde tenkt å trappe ned

– I år var det ingen kvinner som kom før meg til mål. Selv svenske Brita Norgren, som er årets suverene leder av kvinneklassen i den internasjonale langløpskarusellen, måtte se seg slått av en godt voksen herremann fra Harstad, sier Solbakken lattermildt, som forteller at han for et par år siden hadde tenkt å trappe ned på de mange lange og harde treningsdosene.

Femmilsturer på rulleski

– Men det er nok i stedet det motsatte som har skjedd. Jeg fører ikke lenger treningsdagbok, men tror nok antall treningstimer i uka ligger på mellom 15–20. S

– Sommerstid blir det ofte fire-fem langturer i uka på fem mil eller lengre på rulleski, mens nå om vinteren blir det ganske mye skigåing med fokus på staking, sier Solbakken som allerede neste helg stiller til start i nok et langløp i Tyskland.

– Gir meg ikke enda

– Jeg og treningskamerat Andreas Hansen blir værende her hele uka, med innlagte treningsturer og litt sightseeing på programmet, sier Solbakken.

– Det blir nok ikke til et jeg gir meg med konkurreringen riktig enda når det går såpass bra som det gjør.