oak@ht.no - 911 01 861

Beslutningen ble tatt brått 1. mai da Risshall ble trillet inn til operasjonsbordet på sykehuset i Tromsø. Sist fredag ble Vikings-kapteinen operert for prolaps nede i ryggen.

– Før jeg sovnet på operasjonsbordet tenkte jeg over alvoret med ryggskaden. Der og da innså jeg at operasjonen var tegnet på at basketballkarrieren er over, sier Risshall.

Slitasje over tid

20. februar våknet han om morgenen med en vond rygg. Samme kveld var det serieavslutning i Harstadhallen mot Tromsø Storm. Risshall fikk massasje og god oppvarming, og gikk på banen i tro på at han var kampklar. Få sekunder etter hoppball smalt det i ryggen da Risshall bøyde seg for plukke en ball opp fra parketten.

I går inviterte han Harstad Tidende hjem til Solstien for å fortelle om konsekvensene.

– Skal jeg være yrkesaktiv i 30 år til som snekker, og det er jo det jeg lever av, er det ingen diskusjon om hva jeg må gjøre. Som spiller er jeg tvunget til å gi meg.

– Yrket i kombinasjon med basketballsatsing på høyt nivå har tært på kroppen. Legen som opererte meg sier at ryggen min er 10-15 år eldre enn mine 33 år på grunn av store belastninger over tid. Når jeg utenfor jobb trener hver dag, og spiller kamper hver helg, får ryggen aldri tid til å hente seg inn. Nå har den gitt beskjed om at den har fått nok, og jeg lytter til kroppen, sier han.

Risshall har holdt beslutningen unna offentligheten i noen dager. Han ønsket å informere Vikings-ledelsen først.

Kan bli hemmet for alltid

Kapteinen sto over kvartfinalen mot Ammerud på grunn av skaden, men var tilbake til semifinaleserien. Etter semifinaletapene for Ulriken i Bergen innså 33-åringen at noe var alvorlig galt. Da ble han først sykemeldt i fire uker. Venstre fot sovnet stadig. Foten ga etter flere ganger, og ved en anledning holdt han på å falle ned en trapp. Etter runder med kiropraktor og sykehuset i Harstad, sørget kiropraktoren for at Risshall ble tatt inn på nevrokirurgisk avdeling i Tromsø.

Det er 6 prosent sjanse for at Risshall aldri får full styrke i foten igjen.

– Jeg velger ikke å tenke på denne risikoen, men jeg tør ikke risikere nye ryggskader – spesielt ikke nå som karrieren uansett var på tampen. Jeg skulle egentlig bare spille ett år til.

Takker idretten

I 22 år har basketball styrt livet til Risshall. Nå ser han fram til å kunne dra på vinterferie i desember, eller besøke venner på ettermiddagstid.

– Jeg vil ikke si at jeg har levd et unormalt liv, fordi basketball har vært det normale for min del. Jeg er takknemlig for alt basketball har gitt meg, både på og utenfor banen. Takket være den sitter jeg her i Harstad i dag, og har gitt meg et herlig liv her som ikke ville kommet uten basketball.

– Nå skal jeg leve et annerledes liv og gjøre de tingene jeg ikke har kunnet gjøre før.

Risshall syns de fem sesongene i Vikings har vært fantastiske.

– Vi har ikke vunnet så lenge jeg har spilt her, og spilletiden min har ikke vært optimal før sist sesong, men jeg klager ikke. Jeg har fått spille foran Norges beste publikum annenhver fredag.

– Er det tungt å innse at du har spilt din siste kamp?

– Akkurat nå tror jeg ikke det vil bli et savn å stå utenfor, men kanskje det kommer senere. Vi får se når jeg til høsten kommer til den første fredagskampen. Da vil jeg nok merke at noe ikke er helt som det skal være, smiler Risshall.

Björn Risshall Foto: Øyvind Askevold Kaarbø