Det akselereres, hoppes og svinges i høyt tempo for tiden i grushålla ved Åsegarden leir. Der er ungdommer i motocrossgruppa til NMK Harstad som er i full gang med treninga.

Entusiastiske og ivrige kjørere suser rundt banen de har opparbeidet parallelt med rallycrossbanen.

Trym Hågbo (13) er et av talentene, som allerede har rukket å markere seg i konkurranser i både inn- og utland. Han har blant annet vunnet nordnorsk cup, blitt nummer fire under NM på Haslemoen i 2017, pluss flere topp- seks plasseringer i ulike konkurranser.

Tøff og krevende sport

– Det var pappa som spurte meg for 6–7 år siden om jeg hadde lyst til å prøve å kjøre motocross. Jeg syntes allerede første gang at dette var artig, og har siden holdt på med dette, forteller Trym.

– Det er spesielt artig å kjøre konkurranser. Nå har vi endelig fått vår egen bane godkjent for konkurranser, som betyr at jeg omsider får møte konkurrentene mine på hjemmebane her i grushålla, sier Trym som forteller at MX er en tøff og krevende sport å holde på med.

Humper, hopp og svinger

– Man må selvsagt like fart og spenning. Men man må også være i god fysisk form. Det betyr at man også må trene alternativt. Jeg både sykler, løper og trener litt vekter.

– Det er utrolig krevende å kjøre MX. Det er mye akselerering, humper, hopp og svinger. I tillegg er det viktig å ha god balanse for å holde farten oppe og unngå at sykkelen velter, sier Trym. Han legger til at gjennomsnittsfarten rundt banen etter regelverket ikke skal overstige 55 kilometer i timen.

– På det meste har vi nok omkring 80 kilometer i timen.

Rekrutteringshelg

Med ny bane merker MX- klubben at interessen for sporten øker. Idag har klubben 20 medlemmer som har løst lisens, som kreves for å kunne kjøre konkurranser, pluss det samme antallet som ikke har lisens til å trene og kjøre konkurranser.

Kenneth Hågbo og Svein Rune Johansen i MX-klubben merker allerede økt interesse blant unge for å prøve seg inne motocross.

– Derfor arrangerer vi en egen rekrutteringshelg førstkommende lørdag og søndag.

– Da kan alle som har fylt fem og oppover komme hit å få prøve seg. Vi stiller med sykler og sikkerhetsutstyr som hjelm og krager, sier Hågbo og Johansen.

Høyt nivå

– I tillegg kommer mange ganger norgesmester Kjetil Gundersen som skal kjøre og demonstrere sykler gjennom en lokal forhandler.

– Vi nøler ikke med å invitere alle som ønsker å prøve seg innen MX- sporten opp i grushålla til helgen. Får du først prøvd deg på en sykkel, er det lett å bli bitt av basillen.

– Miljøet i klubben er svært godt og inkluderende. De største er flinke til å ta seg av de yngste.

– I tillegg er nivået på utøverne våre svært høyt. Forholdene vi har hatt å trene under tatt i betraktning, har våre utøvere levert meget gode resultater i de konkurranse de har stilt opp i, sier Johansen og Hågbo.

Mye fart og spenning

Sist fredag fikk klubben endelig godkjent banen for konkurranser. Det tror de to vil bidra til ytterligere oppmerksomhet.

– Nå kan vi om ikke lenge invitere til løp her oppe. Da kan alle nysgjerrige oppleve på nært hold sporten som inneholder mye fart og spenning. Og som sikkert vil føre til enda større vekst, sier Hågbo og Johansen.