For å stemme på Hall: Send HT ildsjel 1 til 2399 (5 kr)

Rolf Hall er en av fire finalister i kåringen av idrettsildsjelen 2014.

Han startet med turn som barn i gymsalen på BSIN under ledelse av norgesmester Simon Kaarbø og Harald Hveding, og var aktiv turner på kretsnivå i Ofoten og Sør-Troms gymnastikkkrets fram til 18-årsalderen. Deretter fra 1970 som trener, først med et gutteparti på Kanebogen skole. Nå trener han barna til barna han instruerte for 43 år siden, og det er ikke usannsynlig at også tredje generasjon er på matta og får hjelp av Hall til sine første flikk flakk. Han har ikke tenkt å gi seg med det første.

– Jeg hadde ei mor som levde lenge og en far som levde forholdsvis lenge. Så lenge jeg er frisk og rask, tror jeg nok det blir noen år til som trener. Som trener er det en stor fornøyelse å holde på med alle de lærevillige og ivrige barna. Det gir meg mye å se den store gleden i ansiktene når de lykkes, sier 62-åringen.

– Uselvisk

Firkløveret Guro Reinstad, Marcus Rubach, Siri Granås og Sandra Erlandsen er blant dem som nyter godt av Halls kompetanse. De mener det er på tide at treneren hedres.

– Tenk at han har trent barn i over 40 år, herregud, det er lenge, det. Vi har selv hatt Rolf som trener siden vi var små. Han er kjempeflink til å vise øvelsene og fortelle hva vi må gjøre, og han alltid snill og veldig positiv. Rolf motiverer oss til å stå på gjennom måten han er på, sier tenåringsgymnastene.

Hall hadde en kort pause da han i siste halvdel av 20-årene stiftet familie, bygde hus og ble småbarnsfar, men vendte tilbake til trenergjerningen. Den yngste datteren drev med turn en stund, men Hall forlot ikke da barna fikk andre interesser. Nærmest gjennom hele sitt voksne liv har han gitt av sin fritid til andres barn.

En av trenerkollegene, Leif Igor Micheeff, ble kjent med ildsjelen i 1981.

– Rolf var der da jeg begynte som turner, og han er her fortsatt. Han er en kjemperessurs. Jeg syns det er noe eget med folk som stiller opp uselvisk; han har jo verken egne barn eller barnebarn på treningene. Ikke nok med det, når siste unge er gått hjem fra turn, går han rett videre og fortsetter med innebandy, sier Micheff.

Hall har på en måte alltid vært der. I alle fall veldig lenge. Så lenge at barna ikke helt vet hvor gammel han er. Underveis i intervjuet kommer en ung gymnast med leksebøkene i hånden og lurer på om Hall kan hjelpe henne.

– Var ikke du med i andre verdenskrig, Rolf? er spørsmålet.

– Nei, du, jeg er ikke så gammel, humrer treneren, men bidrar likevel etter beste evne slik at oppgavene blir besvart.

Trygg oppvekst

Det faller han helt naturlig å hjelpe til der det er et behov. Han ser det som sin plikt.

– Jeg er ikke bare trener; jeg har også lyst til å gi barna en oppvekst slik at de til syvende og sist også blir gode borgere. Som voksen har jeg sett at jeg som barn ble gitt en solid oppdragelse gjennom turnforeningen. Den vil jeg gi videre til fordi det er en gave å få en trygg tilværelse med gode venner og stødige ledere i et samfunn med mange faremomenter og uheldige ting for øvrig, sier Hall.

Han er i hallen fra tidlig ettermiddag til sen kveld, men får også trent selv. I vinter ble han kretsmester i 2.-divisjon for Harstad Innebandyklubb. Hall kunne vært faren til lagets nest eldste spiller.

– Jeg pleier å si at lagkameratene driver med eldreomsorg. Men jeg har et brukbart nivå og klarer meg. I tillegg dømmer jeg de fleste kampene i 2.-divisjon og i bedriftsserien.

Veteranen sier han har fritid utenom tiden han tilbringer i Harstadhallen nærmest hver ukedag.

– Jeg får både raket plenen og måket snø. Kona, som jeg traff på et turnstevne i Trondheim, sier jeg er borte mye, men hun har også hobbyer og sier det går greit at jeg engasjerer meg, bedyrer Hall.

For å stemme på Hall: Send HT ildsjel 1 til 2399 (5 kr)