Harstad Svømmeklubb har over tid hatt enere i Maria Danielsen Altmann og Karoline Steffensen, som til sammen vant 37 medaljer i perioden 2010-2016. Steffensen har lagt opp, mens Danielsen Altmann før 2017 meldte overgang til Trondhjems Svømme & Livredningsklub.

Forventer rekorder

Til årets norgesmesterskap i kortbane for senior, som finner sted i Bergen torsdag til søndag, sender Harstad en tropp på seks svømmere. Tre av disse har klart NM-kravene individuelt, mens de øvrige er kvalifisert til stafetter. Trener Kjetil H. Hansen vet at det ikke blir medaljejubel i år.

– Den største medaljesankeren vår i de siste årene skal nå svømme for Trondhjems. Vi er i utfordrerposisjon med våre utøvere, og har ingen plasseringsmål. Jeg forventer at de skal svømme fortere enn de noensinne har gjort og sette personlige rekorder både som lag og individuelt, sier Hansen.

Sportslig sett er det også et spørsmål om Harstad i det hele tatt får en utøver med i et finaleheat. På papiret ser det ut til at Oda Bygdnes er nærmest. Hun er ranket på 10.-plass på 50 meter butterfly, men er bare to tidels sekunder bak den fjerde beste påmeldte tiden.

– Finalehåpet lever for Oda, men stiller hun til start og fullfører på personlig rekord, ja, da er vi fornøyde om det blir finale eller ikke, sier Hansen.

Generasjonsskifte

Treneren har tro på at Harstad igjen vil få fram svømmere på nasjonalt toppnivå enten for ungdom, junior eller senior.

– Det handler om masse trening og innstillingen til den enkelte utøvere fra vedkommende er ung. De må stå på og ville det selv, trene nok og trene riktig, samt ha et liv som er forenelig med toppidrett.

– Jeg tror vi har fremtidige medaljekandidater blant dem som er i troppen til helgens NM. Vi vet nemlig at det vi har gjort treningsmessig i årenes løp har fungert, og derfor har vi hatt løpere som har hevdet seg over lang tid. Selv om vi er i et generasjonsskifte akkurat nå, vil det komme svømmere fra Harstad som på sikt kan ta medaljer, sier Hansen.

NM-oppkjøring på Tenerife

Han karakteriserer både Danielsen Altmann og Steffensen som ekstraordinære hurtigtog, som leverte i rikt monn.

– De er borte. Samtidig er vi fornøyde over å klare stafettkravet for jenter selv om Maria har byttet klubb. Uten norgesmesteren har vi faktisk stafettlag, og det viser at flere har tatt og kan ta steg, sier treneren.

Svømmerne er nylig tilbake fra treningsleir på Tenerife.

– Vi er godt forberedt etter en perfekt leir, som inneholdt masse god trening, sol og et fantastisk sosialt miljø, sier Hansen.