For første gang deltok 10-åringen Jasmin Kusainov i Harstad Svømmeklubbs 100x100 meter i Grottebadet, som tradisjon tro finner sted lørdag i romjula. Hun fikk med seg venninna Felin Gürgen Gjærum, som med sine 9 år var den yngste deltakeren.

Klokka fem på natta vandret de inn døra på Grottebadet. Ti minutter senere hoppet de i vannet sammen med nærmere 20 morgenfugler for å gå løs på styrkeprøven lørdag morgen.

Blir sprekere

– Jeg var veldig trøtt da jeg sto opp for å dra til Grottebadet, men det gikk over og jeg var våken så fort jeg kom i vannet, forteller Jasmin.

– Jeg har aldri vært med på dette arrangementet tidligere, og synes det var gøy. Egentlig er det lurt å delta fordi jeg blir sprekere av å svømme så langt.

Tidligere har hun svømt 5.000 meter som lengst. Denne gang stoppet hun på 4.300 meter.

– Jeg kunne svømt lenger, men jeg hadde også lyst til å leke litt i vannet, sier Jasmin.

Hun er aktiv i svømmeklubben, og har klart kvalifiseringen for den nordnorske årsklassemønstringen ved å bevise at hun behersker alle svømmearter. Jevnaldrende Mina Evensen er også på god vei dit, og mangler bare ett krav. Hun stilte også på morgenkvisten, og ga seg ikke før 5.500 meter var tilbakelagt.

166.750 meter

11-åringene Lise Marcussen og Saga Myhren imponerte ved å klare 100 meter 100 ganger, altså 10.000 meter hver, for første gang.

I motsatt ende av aldersskalaen besto også svømmetrenerne Kjetil H. Hansen (58) og Trond Gunnar Olsen (snart 50) testen. Hansen innledet sin egen bursdag med å svømme 10.000 meter.

– En litt spesiell måte å feire bursdagen, men der er sosialt og kos, sier Hansen.

– Er det kos å slite seg gjennom ei mil i vannet?

– Tja, etterpå i alle fall. Da går vi på kafé og koser oss, ler treneren.

21 deltakere tilbakela til sammen 166.750 meter. 12 av dem sto distansen ut.

BURSDAG: Kjetil H. Hansen innledet egen 58-årsdag med å svømme 10.000 meter. Det vanket gratulasjoner for begge deler. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
LOVENDE: Edvard Mustaparta og Emil Toth Engegård er to av Harstads fremste håp for ungdom og junior i bassenget. De dukket opp for ei rolig langkjøringsøkt. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
FULLFØRTE: 11-åringene Lise Marcussen og Saga Myhren klarte 10.000 meter for første gang. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
TILBAKE: Rebecca Rubach Berg har gitt seg som aktiv svømmer, mens Tiril Jørgensen satser på sykkel i stedet for svømming. Begge var tilbake i vannet for å delta i den tradisjonelle romjulstesten. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
VETERANER: – Ikke verst for to på nærmere 110 år totalt å svømme 10.000 meter, sier Trond Gunnar Olsen (t.h.), sammen med kollega Kjetil H. Hansen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø