Den velkjente speakeren som har kommentert NM i  ti ulike idrettsgrener, har fulgt sykkelsporten med argusøyne over flere tiår. Under Tour de France er han også fast inventar hvert eneste år. I tillegg sluker han også det aller meste av resultater og medieinformasjon som presenteres fra sykkelverdenen i gjennom sesongen. Med sitt store bakteppe har han satt opp hvem han tror vil spille hovedrollene i årets Arctic Race of Norway.

- Når det gjelder trøyene så blir dette en duell som er uviss og spennende, mener Moberg.

Varsler for Tarramae

I kampen om sammenlagtseieren er jo det store spørsmålet hvor stor verdi årets tredje etappe fra Finnsnes rundt Senja med sin knalltøffe avslutning opp til Målselv Fjellandsby får. Mathias Frank (IAM Cycling) og Ben Hermans (BMC) har fått favorittstempelet av flere. Personlig regner jeg kanskje Hermans som den aller sterkeste med sin dokumenterte form fra Polen Rundt. Men pass opp for Astanas Rein Tarramäe. Han kan være en farlig mann i spillet om sammenlagtseieren. Han ble nummer to i det estiske mesterskapet, og er i kanonform. Det kan også Louis Mentjes (MTN Qhubeka) gjøre. Han er et navn å merke seg etter Topp 5-plasseringer fra årets Tour de France og flere sterke innsatser tidligere i sesongen. Han er også et klart tips i kanpen om både klatretrøya og den hvite ungdomstrøya, sier Moberg.

Skarpskodde sprintere

I duellen om den grønne sprinttrøya trekker Moberg flere ryttere opp av hatten som knapt har vært nevnt av noen foran årets ritt.

- Kristoff og Boasson Hagen er det skrevet mye om. Men dette er ikke innkassert på forhånd. Bryant Cocard (Europecar) tok sølvplassen under duellen på Champs-Elysees under årets Tour de France. Med ytterligere en pallplass under årets Tour de France blir han en skumling å se opp for på sprintetappene. Utfordrere som få har snakket om på forhånd er Lampre-duoen Davide Cimonai og Niccolo Bonifazio. Cimonai var hadde topp 10-plasseringer på fem sprintetapper under årets Tour de France, mens Bonifazio har tre plasseringer blant de seks beste under Polen Rundt. Få har snakket om disse to. Men er de med på å kjempe i fremste rekke, er ikke det noen overraskelse, spør du meg, sier Moberg.

Kan avgjøres i morgen

Mange snakker om den tøffe tredjeetappen som en arena hvor klatrerne får slippe fri. Likevel er det en sprintetappe som fort kan bli arenaen hvor klatretrøya avgjøres.

- Etappe nummer to fra Evenskjer til Setermoen har hele fem punkter hvor det er mulig å hente hjem klatrepoeng. Derfor kan klatretrøya fort avgjøres her. En som garantert vil prøve å komme i brudd her er fjorårets klatretrøye-vinner August Jensen. I tillegg til tidligere nevnte Meintjes er de fort to av de som kan kjempe om denne trøya, spår Moberg.

- Hvilke nordmenn tror du kan være med på å sette sitt preg på årets Arctic Race of Norway?

- Vegard Stake Laengen kommer nettopp fra et fransk etapperitt hvor han kan vise til sammenlagtseier. Han elsker jo også å gå i brudd og har forøvrig tredjeplass å vise til fra årets norske mesterskap. Team Sparebanken Sørs Andreas Vangstad overrasket alle da han syklet fra alle og hentet hjem seieren. Han er i god form, og kan overraske igjen. I tillegg til Boasson Hagen, Kristoff og Jensen er disse to mine tips til norske syklister som vi fort kan få se mer til under årets etapperitt.

SPRINTER: Davide Cimonai kan kjempe i fremste rekke på sprintetappene.
SKUMMEL: Rein Tarramäe kan bli en skummel mann i sammendraget under årets Arctic Race of Norway.