En ringerunde til noen av de mest markante skikkelsene - spillere som dominerte parketten sist sesong og i alle vintrer fra ligaens start for ni år siden - gir et entydig svar og en oppfordring til styret i Norges Basketballforbund:

– Det nye seriesystemet med 14 grunnspillkamper, samt enkel semifinale og finale i et sluttspill over en helg, holder ikke mål og må forkastes. I motsatt fall blir det spillerflukt fra ligalagene.

Slik kan man sammenfatte utspillene fra Bendik Myhrer i Harstad Vikings, Mustafa Mahnin i Asker Aliens, Ahmed Diomande i 3B, Hani Issalhi i Tromsø Storm, Frederik Gnatt i Gimle og Audun Eskeland i Ulriken Eagles.

– Ikke hørt

– Et fåtall personer i åtte klubber har stemt for noe uten at verken spillere eller alle ledere er tatt med på råd. Det blir helt feil, sier Hani Issalhi i Tromsø.

Før påske stemte 3B, Asker, Ammerud, Ulriken og Frøya for å redusere kamptilbudet kraftig. Bare Gimle, Harstad og Tromsø ønsker enten å opprettholde dagens tilbud eller å øke kampantallet.

Audun Eskeland er både spiller og styremedlem i Ulriken. Han visste ikke at Ulriken gikk inn for et nytt seriesystem før tre-fire dager etter at flertallet av ligaklubbene, deriblant Ulriken, gikk inn for forslaget som skal behandles av forbundsstyret 24. og 25. april.

– Jeg er uenig i den holdningen Ulriken uttrykte på ligamøtet, men føler ikke at jeg går imot egen klubb. Jeg har krav på å ha en egen mening. Det er ytringsfrihet i landet, og den må alle spillere nå ta i bruk for å protestere mot et tankeløst forslag. Sportslig sett holder det ikke mål, sier Eskeland.

– Spillernes måte å si fra på kort sikt er gjennom kanaler som aviser, facebook og andre nettsteder. Forbundet følger med og bør nå vite hvor spillerne står i denne saken. Og forbundet må lytte og dernest bruke energi på å utarbeide et nytt og akseptabelt forslag, tilføyer Bendik Myhrer i Harstad Vikings.

Velger 1.-divisjon

Skulle forbundsstyret ikke lytte, og gå inn for et redusert kamptilbud både i serie og sluttspill, kan det få store konsekvenser.

– Jeg vet at mange kommer til å trappe ned dersom forslaget blir vedtatt. 1.-divisjon vil faktisk være langt mer attraktivt og fristende med 22 seriekamper pluss sluttspill. Jeg er ikke motivert til å spille i en liga med 14 kamper, sier Mustafa Mahnin, veteran med fire NM-gull, årets spiller-utnevnelse og en rekke seriemedaljer på merittlisten fra ligastarten i 2000.

Flere av spillerne slutter seg til Mahnins trussel. Blant dem er Bendik Myhrer.

– Vi trener og spiller basketball fordi det er gøy, og det som er gøy er å spille kamper. En redusert liga vil bety at vi spillere heller ønsker oss til 1.-divisjon, sier Myhrer.

– Jeg har full forståelse for en boikott av ligaen, og kommer selv til å søke utenlands dersom den norske toppdivisjonen reduseres, sier 3Bs stjerneskudd Ahmed Diomande.

– Lær av fotball og volleyball

Gimles Frederik Gnatt frykter for framtiden til toppbasketball i Norge hvis så skulle skje.

– Dersom de beste gir seg eller trapper ned, er det døden for basketballigaen, sier Gnatt, som understreker at han forholder seg til kontrakten med Gimle og av den grunn spiller i ligaen uansett kamptilbud fra høsten.

– Jeg skjønner godt frustrasjonen til spillerne. Alle jeg prater med uttrykker det samme. Her må flertallet av klubbene og forbundet snu før det er for sent, sier Gnatt.

Hani Issalhi er sammen med de øvrige profilene klar på hva som må skje:

– Basketball må gjøre som fotball og volleyball: Kampantallet må økes for å skape mer inntekter, samt få opp publikumsinteressen. Norsk basketball har allerede det dårligste kamptilbudet av samtlige europeiske land på toppnivå, og et kutt i et allerede dårlig tilbud gir ingen utvikling, mener Issalhi.