Svømmeren fra Harstad har hatt pause fra konkurranser siden langbane-NM i juli i 2017. Målet var å komme tilbake i løpet av 2018.

Det skjer ikke.

– Folk rundt meg vet, men jeg har aldri gått ut og kunngjort offisielt at det er slutt. Jeg har heller ikke brukt slike ord overfor meg selv, men bare skjønt at slik er det, sier Danielsen Altmann, som to ganger har vunnet idrettsprisen i Harstad for sine prestasjoner.

I hjerterota

– I løpet av oppholdet begynte jeg å innse at kroppen min ikke takler toppidrettslivet. Dette var ikke lett for meg, og føles fortsatt ikke rett selv om jeg merker at kroppen har det bedre, sier Danielsen Altmann, på telefon fra Trondheim i en pause under arbeidspraksis ved St. Olavs hospital i forbindelse med sykepleierstudiene.

Danielsen Altmann har i flere år vært plaget med langvarig sykdom og ulike skader. Gang på gang har hun kjempet seg tilbake. I løpet av vinteren har hun snakket om situasjonen med alle rundt seg; venner, utøvere, trenere og tidligere trenere.

– Til sist er dette min avgjørelse. Alle har støttet meg. De vet hvor mye jeg har vært gjennom. De fleste sier de ville gitt seg tidligere, sier 21-åringen.

Hun har strittet imot og ikke villet gi slipp.

Sårt

– Å vinne har egentlig aldri vært det viktigste, men jeg elsker å konkurrere, og kjenner et enormt savn i hverdagen. Treningen er ikke lenger rettet mot noe spesifikt. Jeg har ingen konkurranser å se fram til. For meg er det en merkelig situasjon, som jeg knapt vet hvordan jeg skal forholde meg til, sier Danielsen Altmann.

Foreløpig klarer hun ikke å drive med svømming som mosjonist, bare for å ha det gøy. Kanskje kommer det etter hvert.

– Jeg skal selvsagt tilbake i vannet, og jeg utelukket ikke å delta i konkurranser igjen. En dag har jeg lyst til å få med meg enda ett norgesmesterskap.

Høydepunkter

– Høydepunktene var da jeg satte norske juniorrekorder i langbane-NM og samtidig vant gull for senior i 2015. Det siste juniormesterskapet for Harstad i november 2016 vil alltid bli husket. Det var følelsesladd å svømme stafett med lagvenninner fra Harstad for siste gang, og vi kom til finale. Europamesterskapet for junior i 2013 ble også en opplevelse for livet. Meningen var å satse for å få flere internasjonale mesterskap. Sli ble det ikke. Dessverre, sier hun.

GULLGROSSIST: Maria Danielsen Altmann med NM-gullene hun vant på 50 meter bryst både som junior og senior i ett og samme mesterskap under norgesmesterskapet i 2015. Foto: Øyvind Thorsen
STAFETTLAGET: NM-stafetten i 2016 med Harstad rangeres som ett av høydepunktene. Fra venstre: Oda Bygdnes, Tina Holmgren Hansen, Maria Danielsen Altmann og Sofie Jørgensen. Foto: privat