Fredrik Aunegård fra Harstad, nå bosatt i Tromsø, er på sykkel i front av feltet. Riktignok på motorsykkel.

Oppgaven hans er å vise tidsreferanser til rytterne.

- Satser på mange brudd slik at jeg får nok å gjøre, skrev Aunegård på sin facebookprofil før løpets start.

Kort tid etter at rittet offisielt ble sluppet av gårde ved brannstasjonen i Harstadbotn gikk det første bruddet, som ifølge TV2 består av rytterne Cam (Bretagne), Jens Walleys (Tosport), Max Emil Kørner (Ringeriks-Kraft), Vegard Stake Laengen (Team Joker), Marius Hafsås (fixIT), Håvard Blikra (Coop Øster Hus) og Jon Breivold (Team Frøy-Bianchie). De opparbeidet seg raskt et forsprang på nærmere tre minutter til forfølgerne. Dermed var Aunegård i jobb umiddelbart.

Det er nettopp de som kommer bak som skal støtte seg til Aunegårds anvisninger underveis i løpet av dagen og de tre neste etappene. Disse referansene danner også grunnlaget for slagplanene til de ulike lagenes sportsdirektører når jakten på utbryterne skal settes inn.

Oppdraget vant han i en konkurranse i regi av arrangøren. Som tidligere motorsykkeleier og –fører, samt ivrig syklist, fatter harstadværingen interesse da Arctic Race of Norway spurte hvem som ville ha den beste tilskuerplassen.

I søknaden skrev han blant annet at han gikk glipp av Tour de France da kona hadde lagt ferie- og Polen-tur til samme tidspunkt. Arrangøren falt for begrunnelsen, og dermed er Aunegård passasjer på en motorsykkel med oppgave å vise tider til utøverne.

Aunegård gleder seg og er ikke i tvil om at det blir en bra dag trass i språklige utfordringer med franske arrangører.

”Da brake det løs. Sku kanskje helst tatt fransk istedet for maskinskriving på ungdomsskolen men når alle snakke julekalender-engelsk klare vi oss”.