Det tror styrelederen i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund. Alle nystartede klubber må nemlig godkjennes av idrettskretsen, forklarer han.

– En oppstart må gjennom idrettskretsen, og da etter en totalvurdering i fra styret. Slik saken står nå stiller den nye klubben særdeles svakt. Dette med bakgrunn i at det nye styret er identisk med det gamle, sier Bjørklund.

– De kan selvsagt stille en søknad men de signalene som nå, gjør det ikke mer sannsynlig at vi godkjenner en søknad. Det vil gi et helt feil signal etter at de for kort tid siden hadde en redningsaksjon for å berge Harstad Vikings. At de tidligere har gitt inntrykk av at de har vært på vei inn i smulere farvann for så å gå på denne smellen tyder bare på dårlig økonomisk styring.

– Altfor lettvint

Han mener de siste dagers hendelser rundt Vikings-konkursen, med en påfølgende oppstart av en ny klubb, skader idrettens anseelse. Dette ikke er noe som går upåaktet hen hos Bjørklund.

– I idretten må vi arbeide langsiktig, og når vi har gjort en feil, ta en strafferunde. At Vikings gjør det på denne måten skader andre idrettslag, forklarer styrelederen.

Han ble rystet da han åpnet Harstad Tidende tirsdag.

– Jeg ble sjokkert. Dette blir altfor lettvint. Det er ikke som med bedrifter at man bare kan slå seg konkurs. Tenk om alle klubbene som sliter økonomisk skulle gjøre dette. Som Tromsø IL, for eksempel, med 19-20 millioner i gjeld, sier Bjørklund.

– På vegne av alle andre idretter og idrettslag som vet spillereglene blir jeg provosert. Tenk så enkelt det skulle være om man kunne starte en ny klubb for å bli kvitt den gamle gjelden. Det hadde jo vært en sensasjon om vi i Harstad hadde funnet en ny måte å bli kvitt gjelden på, sier styrelederen.

– Olsenbanden-aktig

Styrelederen mener at Vikings har forsømt idrettens lovverk (paragraf 2-12 i Norges Idrettsforbunds lovverk, se fakta).

– Denne nyoppstartede klubben blir litt Olsenbanden-aktig og virker lite gjennomtenkt, mener Bjørklund.

Av paragrafen tolker Bjørklund at Vikings skulle gått til idrettskretsen med en gang problemene oppsto.

– Med min erfaring fra idretten, også i Harstad, har vi alltid måtte jobbe oss ut av krisene. Jeg var med både i HK Landsås og HIL på 90-tallet, og vi måtte alle gå den tunge veien om kreditorene.

– Hva skal til for at Harstad skal få starte opp en ny klubb?

– En ny klubb som utgår av det samme miljøet som det gamle er feil forutsetninger, svarer Bjørklund.

FAKTA:

I paragraf 2-12 heter det følgende:

"Hvis et organisasjonsledd ikke er i stand til å betjene sine økonomiske forpliktelser etter hvert som de forfaller, skal dette organisasjonsledd umiddelbart meddele situasjonen til overordnet organisasjonsledd, og det skal i samarbeid oppnevnes en nemnd bestående av representanter for det underordnede organisasjonsledd, det overordnede organisasjonsledd samt personer med spesielle kvalifikasjoner innen saksområdet. Nemnden skal bestå av minimum tre personer og ha som mandat å gi en anbefaling om nødvendige tiltak. Anbefalingen skal gis til de involverte organisasjonsledd samt til Idrettsstyret."

Knut Bjørklund Foto: Rune Robertsen