Bare det å få svømme finale var ifølge Bygdnes selv langt fra noen selvfølge. Men når hun først var der er hun ikke helt fornøyd med egen innsats.

Tett i toppen

– Jeg ble nok litt for ivrig og mistet litt fokus på arbeidsoppgavene underveis. Hadde jeg svømt like fort som under kvalifiseringsheatet i morges, hadde det holdt til 5.- plass.

– Og halvsekundet raskere ville gitt bronse. Det viser bare hvor små marginer det er, og hvor tett det er i toppen i denne idretten, sier Oda som svømte sin første finale i langbane-NM noensinne.

– Har lyst å lære mer

Hun er hjemme i Norge i ferien fra studier i Fairbanks, Alaska, der hun i tillegg til college-studiene satser knallhardt på svømmingen.

– Det er artig å være tilbake i Norge og delta i konkurranser her sammen med mange jeg kjenner fra før.

– Det meste er nok annerledes der borte, ikke minst måten det satses på talentene. Der satses det for fullt på dem som er i gang med college, uansett hvilket land de kommer fra.

– For mange starter idrettskarrieren når de kommer inn på college, mens her hjemme er det mange som slutter med sine idretter når de kommer til videregående eller universitet.

– Treningskulturen generelt er annerledes enn hjemme, og jeg har lyst til å lære mer om og av den amerikanske trenings- og vinnerkulturen, sier Oda som har tre år igjen av utdannelsen hun har begynt på i USA.

– Har prestert jevnt godt

Pappa og trener Kjetil Hansen er godt fornøyd med innsatsen de tre svømmerne fra Harstad Svømmeklubb viste i løpet av NM- helga i Tøyenbadet i Oslo.

I tillegg til Oda, svømte også Halvard Bygdnes og Emil Toth Engegård flere distanser under mesterskapet.

– Selv om ingen klarte å komme seg til noen finaler har de prestert jevnt godt under hele stevne. De ligger rundt personlige rekorder på alle øvelsene, noe som slett ikke er dårlig.

– Ikke minst med tanke på at vi ikke har prioritert å reise bort for å trene langbane, noe de aller fleste andre som deltar i mesterskapet har gjort, sier Hansen.