Harstadværingen er til våren ferdig på skigymnaset i Narvik. I vinter har det løsnet resultatmessig, og 18-åringen er fristet av å gi seg selv en sjanse til å lykkes innen idretten.

– Jeg har ikke bestemt meg ennå, men det kan se ut til at jeg fortsetter på ski med noen studier ved siden av. I så fall blir jeg værende i Narvik. Her kan jeg følge skigymnasets opplegg selv om jeg er gått ut av skolen, sier Landsholm.

– Planen er å ta i hvert fall ett år til, understreker han.

– Nærmest sjokkartet

Mandag vant han for første gang et FIS-renn. Landsholm sto øverst på pallen etter slalåmkonkurransen i finske Suomu.

– Det var nærmest en sjokkartet opplevelse. Jeg trodde knapt selv hva jeg hadde oppnådd. Du kan trygt si at jeg overpresterte. Jeg forventet ikke å vinne, men håpet på en plass blant de 10–20 beste, sier Landsholm.

– Løftet kom rundt juletider og tidlig i januar. Nå presterer jeg bedre. Å få slike resultater er artig, og det gir motivasjon. Jeg har jobbet lenge for dette, sier Landsholm.

Poengrekord

Å vinne et FIS-renn sammenlignes med å gå til topps i 2.-divisjon, ifølge tidligere trener og far Stig Are Nilsen.

– Verdenscupen er eliteserien. Europacupen er 1.-divisjon. Under der kommer FIS, og det er FIS-poengene som gir en indikasjon på hvor god du er, sier Nilsen.

Landsholm kjørte til 30 FIS-poeng da han vant mandag. Det er personlig rekord.

– Når du er ned mot 30 poeng kan du stille i europacup og hevde deg rimelig bra. Hvis han etter hvert kommer ned på 20-tallet vil han kunne få representasjonsoppgaver og kjøre europacup, sier Nilsen.

Fysikk

Landsholm har slett ikke noe imot å komme dit.

– For å ta neste steg må jeg trene hardere for å bli enda større og sterkere. Det handler både om styrketrening og kosthold, sier Landsholm.

Han mener resultatene i januar er en følge av at han er blitt både tyngre og sterkere.

– Det er enklere å hevde meg når jeg nærmer meg samme størrelse som konkurrentene. Jeg har alltid vært liten og lett.

Nettopp derfor er han fortsatt best i slalåm hvor teknikk kan kompensere for manglende glideegenskaper og fart.

Tirsdag og onsdag endte han på henholdsvis 17.- og 11.-plass i storslalåm i Finland. Onsdag kjørte han seg opp åtte plasser i andre omgang.

– Svakheten min er de flate partiene der glideegenskapene må være gode. Jeg er bedre i helninger der teknikken kan utnyttes. Men det går an å gjøre noe med, og det handler først og fremst om fysikken.

Stig Are Nilsen er av samme oppfatning.

– Han er godt i gang med en langsiktig trening for å utvikle styrke, hurtighet og råskap for å kunne håndtere kreftene som slår inn når det går fort, sier Nilsen.

OPPKJØRING: Andreas Landsholm på treningsleir i oktober der noe av sesonggrunnlaget ble lagt. Foto: Privat