BCC Hålogalandsløpet er historie. Skirennet var sist vinter for første gang i utfordrerserien til den internasjonale langløpscupen Visma Ski Classics. Målet var å ta steget opp i eliten blant arrangører.

Mandag kom nyheten om at Border Crossing Challenge AS legger ned satsingen med umiddelbar virkning. Eierne har besluttet at det blir verken skirenn på vinteren eller sykkelritt på sommeren. Det var Fremover som først omtalte saken.

STARTFELT: Hålogalandsløpet var en del av Challenger-serien til den internasjonale langløpscupen Ski Classics for første gang i april i år. Foto: privat

– Klarte ikke mobilisere

Selskapet bak arrangementene eies blant annet av idrettslagene Grovfjord, Gratangen og Bjerkvik. Harstad-selskapet Lihan AS har sammen med Grovfjord IL og Gratangen IL de største aksjepostene med 20 prosent hver. Øvrige på eiersiden er Linmo AS, Vassdalen Tur- og Løypelag og Kurt Håkon Bjørkli.

Jan Inge Hansen er styremedlem i Border Crossing Challenge AS og representerer en av de tre største på eiersiden, Lihan AS. Han skriver følgende i en e-post til Harstad Tidende om nedleggelsen.

– Dette er en prosess som har gått over to år. Utfordringen har vært å bygge en god nok arrangørorganisasjon for å utvikle ski og sykkel videre. Blant annet lå vi svært godt an til å få et Ski Classics-renn. Når vi gjennom eierne, som blant annet er tre idrettslag, ikke klarer å mobilisere nok til dette, så kom vi til det punktet at vi ikke kan satse videre, skriver Hansen.

Til Fremover sier styreleder Finn Magne Simonsen følgende:

– Det er sterkt beklagelig at det ble slik, men eierne av arrangementet så ingen annen løsning enn å legge det ned, sier Simonsen.

Spektakulær TV-sending

BCC Hålogalandsløpet hadde knyttet til seg langløpsprofilen Magnus Vesterheim som ambassadør i arbeidet for å bli et verdenscuprenn. Dersom de hadde fått det til, ville stjerner kommet til Herjangsfjellet og traseen med kommunene Narvik og Tjeldsund som kjerneområder. Skikongen Petter Northug stiller til start med eget lag kommende sesong, og utøvere som Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby er en del av sirkuset.

Ski Classics-ledelsen tente på ideen. De så på landskapet med høyfjellsterreng på den ene siden med Ofotfjorden og havet tett innpå. De så for seg en fantastisk TV-produksjon med kommunene Narvik og Tjeldsund som kjerneområder.

– Vi har kontakt med BCC blant mange arrangører som viser interesse for å være challenger og pro tour-arrangement. Hålogalandsløpet er på øvre halvdel av Challenger-rennene, uttalte Ski Classics-direktør David Nilsson til Harstad Tidende i januar.

Det blir likevel ikke noe av. Hålogalandsløpet fant sted i regionen allerede på 1930-tallet, og kom i ny drakt gjennom Border Crossing Challenge, som opprinnelig var et renn fra Riksgränsen til Bjerkvik. Turrennet legges ned.

Også sykkelrittet til BCC er historie. Rittet måtte for øvrig avlyses i august på grunn av laber påmelding.