I den første av to kvalifiseringskamper for eliteserien i håndball, vant 1.-divisjonslaget Gjerpen 31-24 over elitelaget Molde.

Sentral i den overraskende seieren var Maria Solheim fra Harstad. 20-åringen sto for seks mål og var nest toppscorer.

God følelse

– Jeg har spilt alle 1.-divisjonskampene denne sesongen, men hadde aldri drømt om at jeg skulle være en del av laget på denne måten i en så viktig kamp. Utrolig stort å få oppleve en slik seier, og veldig deilig å kunne hjelpe til med seks scoringer, sier Solheim.

I 1.-divisjon har hun på det meste scoret fem ganger. Det har skjedd i to av kampene. Mot elitemotstand ble det personlig årsbeste. Solheim beskrives det som en ”sinnssyk opplevelse”.

Det avgjørende returoppgjøret spilles i Molde kommende onsdag. Gjerpen rykker opp med seksmålstap eller et bedre resultat. Solheim mener ingenting er avgjort trass i Gjerpens forsprang.

– Molde er et eliteserielag og må fortsatt ses på som favoritt, men vi har skaffet oss et bedre utgangspunkt enn før kvalifiseringen startet. Sju mål er ikke all verden å gå på i håndball. Vi må sørge for å være like skjerpet i returoppgjøret som det vi var i første kamp.

– Vi har en god følelse og vet at vi er nær ved å lykkes, men kan aldri ta opprykket på forskudd, sier Solheim.

Opprykk og NM-gull

Sammen med venninna Malin Lindstrøm, forlot hun byen og Harstad Håndballklubb for å satse på idretten gjennom tilrettelegging på Norges Toppidrettsgymnas i Telemark. I sitt fjerde år kan duoen ta steget til eliteserien. På veien dit har Solheim vunnet NM-gull for junior med Gjerpen to ganger, mens Lindstrøm har ett gull. Sistnevnte er i 1.-divisjonsstallen, men spiller for rekruttlaget.

– 1.-divisjonslaget er stort sett den samme gjengen som vant NM-gull i oktober, og stammen i dette laget har i løpet av mine fire sesonger tatt Gjerpen fra 2.-divisjon til 1.-divisjon, og er nær et nytt opprykk. Vi lykkes fordi vi har trent sammen over tid, er sammensveiset og en del av et godt miljø, sier Solheim.

– Ser du deg selv som eliteseriespiller fra høsten?

– Rykker vi opp, og jeg fortsatt er i Gjerpen, håper jeg å få fortsette. Denne gjengen har gjort jobben fra vi var i 2.-divisjon, og fortjener å få sjansen dersom vi lykkes.

Solheim sier opprykkssjansen kommer brått på.

– Klubbens mål er eliteserie innen 2018. Jeg tror ikke noen var forberedt på at det kan skje i år. Det kan bli en stor bonus. Taper vi, må vi bare fortsette utvikligen ett år til og prøve på nytt, sier kantspilleren.